Przede wszystkim – odpowiednie naczynie
To, od czego należy zacząć, jeśli chodzi o podawanie whisky, to tzw. szkło. Whisky nie powinniśmy podawać w jakiejkolwiek szklance. Najlepsza do tego celu będzie szklanka, która powszechnie nazywana jest tumblerem. To niska szklanka, wykonana najczęściej z bardzo grubego szkła z solidnym dnem. Może być zarówno okrągła jak również lekko kwadratowa. Warto jednak zaopatrzyć się w tumblera, jeśli zależy nam na profesjonalnym podawaniu whisky. Z pewnością będzie to znacznie lepiej odebrane, niż podanie jej w zwykłej szklance.
Whisky z colą?
To kolejny przedmiot sporów. Czy podawać whisky z colą? Warto podkreślić tutaj kwestie związane z tym, ze spożywanie whisky, ma nam przede wszystkim sprawiać przyjemność. Jeśli zatem taki sposób jej spożywania nam smakuje, to nie ma żadnego problemu, nie będzie to w złym tonie. Warto jednak zaznaczyć, że chodzi tutaj przede wszystkim o to, aby picie whisky sprawiało nam przyjemność. Musimy też jednak być świadomi, że nie każdy rodzaj whisky podamy z colą. Jeśli mowa o whisky takiej jak np. Tennessee Whiskey, będzie bardzo okej z colą, ale np. single malt już niekoniecznie. O tym dlaczego tak właśnie jest, przeczytacie tutaj: https://swiat-whisky.sklep.pl/6-whisky-szkocka . W dużej mierze wynika to z wieku whisky. Single malt zwykle ma około 10 do 16 lat, a co za tym idzie, podanie jej z Colą, może bardzo zniszczyć jej smak.
Kiedy podawać whisky lodem?
Co do podawania whisky z lodem, mamy dwie opcje. Po pierwsze, musimy pamiętać o tym, ze lód, znacząco obniży temperaturę naszej whisky a także ją rozcieńczy. Co za tym idzie, doznania smakowe, będą znacznie mniejsze. Jeśli jednak komuś takie rozwiązanie pasuje – to nie ma żadnego problemu z takim podawaniem whisky.