Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Legnica
Dodatki spożywcze – nieodłączna część życia

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
W dzisiejszych czasach znalezienie produktu, który nie zawierałby żadnych dodatków jest niemal niemożliwe. Jednak nie każdy produkt jest „naszpikowany” trującą chemią. Niektóre dodatki spożywcze są wręcz wskazane!
Dodatki spożywcze – nieodłączna część życia

Nie każde „E” jest złe

Większość ludzi czytając skład jakiegokolwiek produktu spożywczego zaczyna od poszukiwań litery „E”. Dlaczego? Ponieważ panuje błędne przekonanie, że wszystko, co z „E” jest szkodliwe dla naszego organizmu. Tymczasem są dodatki spożywcze z „E”, który zażywanie jest zalecane.

Do tej grupy z pewnością należą takie związki jak: E101, E160a, E300. Pod tymi niepokojąco brzmiącymi nazwami kryją się: witamina B2, karoten oraz witamina C. Wielu ludzi chętnie sięga po tabletki z tymi witaminami, kompletnie nie zdając sobie sprawy, że występują one w wielu produktach spożywczych, jako dodatki.

Ryboflawinę (inna nazwa witaminy B2) stosuje się m. in. przy produkcji płatków kukurydzianych, masła orzechowego czy kawy. Karoteny to barwniki roślinne, które znajdują się niemal w każdym produkcie z warzyw czy owoców. Zaś witaminę C możemy znaleźć w przetworach owocowych i warzywnych.

 

Dodatki spożywcze prosto z przyrody

Mimo, że dodatki chemiczne bada się w laboratoriach, ich pochodzenie jest o wiele bardziej naturalne. Chociażby kurkumina, którą otrzymuje się poprzez wyodrębnienie kłączy ostryżu długiego przy pomocny rozpuszczalnika. Jeżeli po usłyszeniu nazwy kurkumina, na myśl przyszła wam kurkuma – macie rację. Kurkuma to inna nazwa ostryża długiego.

Kurkumina znalazła szereg zastosowani w kuchni. W przemyśle spożywczym stosuje się ją do barwienia takich produktów, jak: curry, wyroby cukiernicze (np. ciasta), paluszki rybne (nadaje kolor panierce), margaryny, sery topione, pikantny ryż. Oprócz tego można znaleźć ją w łazience, bowiem służy do barwienia niektórych kosmetyków (szminek, podkładów pod makijaż, płukanek do włosów).

 

Najpopularniejszy konserwant

Napój gazowany ważny przez 2 lata, konserwy rybne z polecaną datą spożycia – rok. Konserwanty towarzyszą nam na każdym kroku. Najpopularniejszym z nich jest E211, czyli benzoesan sodu. Mimo, że jest to organiczny związek chemiczny to w produkcji przemysłowej uzyskuje się go syntetycznie.

Znalazł zastosowanie na szeroką skalę w procesie konserwacji żywności. Ten dodatek spożywczy spotkamy w przetworach warzywnych, owocowych, dżemach, majonezach, konserwach rybnych czy margarynie.

Na szczęście nie należy się go obawiać. Benzoesan sodu jest bardzo szybko wydalany z naszego organizmu. Ograniczyć jego obecność w swojej kuchni powinny osoby, które cierpią na nadwrażliwość żołądka, ponieważ działa drażniąco na śluzówkę żołądka.

 

Przede wszystkim wiedza

Dodatków spożywczych nie należy się bać. Część z nich straszy jedynie nazwą, a te dopuszczone, spełniają restrykcyjne normy Unii Europejskiej. Są one wszechobecne w naszym życiu, zarówno w kuchni, jak i w łazience. Dodatki spożywcze - http://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/ w małych ilościach nie szkodzą, a niekiedy uzupełniają naszą dietę w witaminy. Zamiast odrzucać każdy produkt z obco brzmiącą nazwą, lepiej i bezpieczniej jest po prostu o nim poczytać.


MR



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Sobota 20 kwietnia 2024
Imieniny
Agnieszki, Amalii, Czecha

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl