Grupa Oto:     Bolesławiec Legnica Środa Śl. WielkaWyspa Wrocław Powiat Wrocławski Nieruchomości Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Legnica
Nasi uczniowie na zagranicznych stażach – Austria, Hiszpania, Włochy

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Od 20 lutego do 21 marca uczniowie Technikum Nr 1 i Branżowej Szkoły I Stopnia Nr 3 wraz z opiekunami przebywają na 4-tygodniowym stażu zagranicznym. Uczestniczą w projekcie "Design your life! Styl w obiektywie i sztuka na talerzu" realizowanym w ramach programu Erasmus+.
Nasi uczniowie na zagranicznych stażach – Austria, Hiszpania, Włochy

Nasi uczniowie na zagranicznych stażach – Austria, Hiszpania, Włochy
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Nasi uczniowie na zagranicznych stażach – Austria, Hiszpania, Włochy
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Nasi uczniowie na zagranicznych stażach – Austria, Hiszpania, Włochy
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Nasi uczniowie na zagranicznych stażach – Austria, Hiszpania, Włochy
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

Głównym założeniem projektu jest: "Mobilność osób uczących się i kadry w ramach kształcenia zawodowego".

W Austrii reprezentuje nas grupa techników fotografii i multimediów oraz techników żywienia i usług gastronomicznych pod opieką p. Małgorzaty Morgowicz.

We Włoszech staż odbywają technicy usług fryzjerskich/fryzjerzy wraz z opiekunem p. Ewą Bąk. Natomiast w Hiszpanii goszczą technicy żywienia i usług gastronomicznych/kucharze, będący pod opieką p. Anny Zarzeckiej.

Uczniowie Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego oprócz doskonalenia swoich umiejętności zawodowych pogłębiają również wiedzę na temat zwyczajów, historii i kultury krajów, w których przebywają.

 

 

Jaka jest największa atrakcja Kraju Basków?

Bilbao to największe miasto Kraju Basków - regionu, który może się pochwalić największą liczbą restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelin w Europie na kilometr kwadratowy. Ściągają tu nie tylko wielbiciele pięknych widoków, ale zainteresowani tutejszą gastronomią szefowie kuchni. Kuchnia tego regionu bazuje na ziemniakach i papryce, wykorzystuje też spore ilości czosnku i cebuli. Kusi obfitością owoców morza i ryb.

Charakterystyczne jest również to, że niemal wszystko ma chrupiącą panierkę. Ci, którzy lubią zajadać się białym pieczywem, będą wniebowzięci – pszenną bułkę podaje się nawet do ziemniaczanej tortilli. Zadziwia bogactwo pintxos – to miejscowa odmianę tapas bazującą na lokalnych produktach.

Co ciekawe, Kraj Basków do niedawna był jednym z najbardziej niebezpiecznych miejsc na mapie Europy. Przez 52 lata ETA usiłowała wywalczyć niepodległość, doszło tu do wielu zamachów terrorystycznych. Dziś Kraj Basków jest jedną z autonomicznych społeczności Hiszpanii – z własnym językiem urzędowym, parlamentem, rządem i prezydentem. Inwestycja Fundacji Guggenheima rozpoczęła przemianę Bilbao z portowego miasta w spokojne centrum Kraju Basków. Obok tradycyjnych barów otwierają się modne kawiarnie, a do restauracji ustawiają się kolejki.

Nasi uczniowie odbywają staże w siedmiu restauracjach zlokalizowanych w centrum Bilbao. Maciej pracuje samodzielnie w Kokken. Restauracja ta serwuje dania kuchni hiszpańskiej i śródziemnomorskiej. Wypowiedź Maćka: "W ciągu 2 tygodni spędzonych w restauracji KOKKEN, nauczyłem się sporządzać m.in. przegrzebki, miejscowe "croquetas", itp.

Atmosfera w pracy jest dobra, ludzie z którymi pracuję - mili. Zadania dostawałem różne: od obierania warzyw poprzez przygotowywanie półproduktów, aż po wydawanie gotowych potraw. Pracuję w grupie 4 osobowej. Jak w każdej restauracji są dni lepsze i gorsze.

Jednego dnia robi się mało, a drugiego po 17 porcji tego samego dania do jednego stolika. Nie żałuję decyzji wyjazdu" Oprócz Maćka, w jego restauracji jest jeszcze jeden młody stażysta, który przyjechał do Bilbao z Finlandii. Wiktoria vel "Mania" i Marta pracują w azjatyckiej restauracji "Panda". Do naszych uczennic dołączyła niedawno stażystka z Islandii. Dawid i Krzysiek praktykują w "Bocadero".

To niedawno otwarta restauracja, oblegana przez gości. Nasi stażyści mają ręce pełne roboty. Już teraz pracują w oparciu o oryginalne receptury napisane w języku hiszpańskim. Kasia i Julka dołączyły do ekipy "Txoko Berria".

Nasze dziewczyny dostają ambitne zadania: sporządzają samodzielnie desery, zupy, sosy, sałatki i dania zasadnicze. Atmosfera w pracy jest znakomita. Dominik z Martyną są w "Pacifico". Oni również są zadowoleni ze współpracy, a korzyści są obustronne. Martyna miała okazję nauczyć miejscowych kucharzy prawidłowego sposobu łączenia elementów "wilka". Dzięki niej urządzenie zaczęło właściwie pracować…

Nasz najmłodszy uczestnik projektu Kuba razem z Paulą dynamicznie dołączyli do zespołu restauracji "El Dinamico". Serwuje ona ponoć najlepsze hamburgery w Bilbao. Ala i Kacper znaleźli się w "Azkuna Zentroa" - Centrum Kultury, ponieważ tam właśnie zlokalizowana jest na kilku piętrach budynku, ich awangardowa restauracja "Yandiola". Menu tej restauracji czerpie z tradycji, tworząc typowe dania z najświeższych produktów sezonowych, ale w sposób innowacyjny i kreatywny. Kuchnia ta zapewne nie pozostawia nikogo obojętnym, a naszym uczniom dostarcza wiele ciekawych doświadczeń zawodowych.

Staż w Mediolanie

Po raz kolejny młodzież naszej szkoły bierze aktywny udział w Projekcie Erasmus+, który umożliwia im odbywanie staży zagranicznych. W tym roku pierwszy raz na staż wyjechali uczniowie kształcący się w zawodach: technik usług fryzjerskich oraz fryzjer.

Nasi stażyści praktykują we Włoszech a konkretnie w Mediolanie, który uznawany jest za jedną z europejskich stolic mody.

Praktyki są bardzo intensywne, ale jednocześnie rozwijające zawodowo i językowo. Erasmus+ daje również możliwość nawiązania nowych znajomości i poznawania kultury kraju, w którym przebywają stażyści.

Staż zawodowy w Wiedniu

 

Uczniowie naszej szkoły przebywający aktualnie w Wiedniu tak jak reszta uczestników projektu Erasmus+ za niedługo kończą swoją przygodę. W tym roku pierwszy raz uczestnikami są technicy fotografii i multimediów, ale oczywiście oprócz nich mamy także dwie osoby z profilu gastronomicznego.

 

W trzecim tygodniu, fotografowie zmienili swoje miejsce pracy. Znajduje się teraz ono bliżej hostelu, w którym mieszkają, z czego bardzo są zadowoleni. Pozostaną tam do końca stażu. Osoby z profilu fotograficznego na swoich praktykach robią zdjęcia miasta oraz piszą artykuły na temat swoich projektów, oczywiście w języku angielskim, który cały czas doskonalą. Edytują zdjęcia, tworzą liczne kolaże, pracują w programach graficznych.

Nie zawsze jest tak, że siedzą cały dzień przy pisaniu artykułów, czasem biegają po mieście w poszukiwaniu inspiracji do pracy.

W piątek organizują mini przyjęcie, na którym Paulina i Malwina będą przygotowywać pierogi, pizze oraz wiele innych pysznych potraw. To kulinarne wydarzenie będzie miłym zwieńczeniem pobytu w Wiedniu a towarzystwo na nim będzie międzynarodowe. Jean (mentor) zaprosił na to przyjęcie swoich przyjaciół, z różnych zakątków świata.

 

Poniżej kilka linków do ich prac:

 

Justyna Witwicka; Opis wizyty na pokazie nowej kolekcji w sklepie z eko odzieżą: https://steemit.com/fashion/@covermaker/how-green-is-your-shirt

 

Paulina Czubak; Zdjęcia i opis graffiti które znajdują się przy Kanale Dunaju i porównanie ich do polskich: https://steemit.com/photography/@ideamachine/street-art

 

Malwina Urbanek; Opis wizyty w Muzeum Sztuki Współczesnej: https://steemit.com/museum/@inyoursteem/viennese-museums

 

Justyna Faluta; Opis naszego nowego miejsca pracy i tego co robiliśmy tamtego dnia: https://steemit.com/life/@globalschool/new-working-place-and-plans-for-today

 

Monika Koprowska;  Opis i edycja zdjęć jej autorstwa: https://steemit.com/photography/@globalschool/my-photos

 

Kucharze natomiast nieustannie doskonalą swoje umiejętności zawodowe.

Michał odbywa swój staż we włoskiej restauracji Sale e Pepe. Nasz pracowity kucharz robi pyszną pizze, desery, pastę oraz jak to wszystko ładnie i poprawnie zaserwować. Codziennie wieczorem częstował wszystkich w hostelu zrobioną przez siebie pizzą.

Restauracja Michała przygotowuje również lunch boxy, które uczestnicy dostają na czas, gdy są na praktykach.

Karolina odbywa staż w restauracji Das Bacher, której właścicielem jest Węgier. Restauracja specjalizuje się w daniach kuchni austriackiej, Karolina codziennie dzielnie zmaga się z nowymi wyzwaniami kulinarnymi. Jej specjalnością stały się zapiekane ziemniaki krojone w łódeczki.

 

Praktyki przebiegają w miłej atmosferze, ale nie samą pracą człowiek żyje. Regularnie odwiedzają wystawy i galerie sztuki. Duże wrażenie zrobiła na wszystkich wystawa „WOW! The Heidi Horten Collection“ oraz obrazy Keith Haringa - amerykańskiego artysty współczesnego tworzącego w nurtach pop-art i street art.

 

 

Dodatkowe relacje z pobytu:

-Bilbao

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/806715776180633

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/806310072887870

-Mediolan

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/809029759282568

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/809079859277558

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/805270056325205

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/804748489710695

-Wiedeń

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/809314542587423

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/809044155947795

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/805706452948232

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/805242769661267

 

 


JG



o © 2007 - 2025 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Środa 15 stycznia 2025
Imieniny
Arnolda, Dory, Pawła

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl