Głównym założeniem projektu jest: "Mobilność osób uczących się i kadry w ramach kształcenia zawodowego".
W Austrii reprezentuje nas grupa techników fotografii i multimediów oraz techników żywienia i usług gastronomicznych pod opieką p. Małgorzaty Morgowicz.
We Włoszech staż odbywają technicy usług fryzjerskich/fryzjerzy wraz z opiekunem p. Ewą Bąk. Natomiast w Hiszpanii goszczą technicy żywienia i usług gastronomicznych/kucharze, będący pod opieką p. Anny Zarzeckiej.
Uczniowie Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego oprócz doskonalenia swoich umiejętności zawodowych pogłębiają również wiedzę na temat zwyczajów, historii i kultury krajów, w których przebywają.
Jaka jest największa atrakcja Kraju Basków?
Bilbao to największe miasto Kraju Basków - regionu, który może się pochwalić największą liczbą restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelin w Europie na kilometr kwadratowy. Ściągają tu nie tylko wielbiciele pięknych widoków, ale zainteresowani tutejszą gastronomią szefowie kuchni. Kuchnia tego regionu bazuje na ziemniakach i papryce, wykorzystuje też spore ilości czosnku i cebuli. Kusi obfitością owoców morza i ryb.
Charakterystyczne jest również to, że niemal wszystko ma chrupiącą panierkę. Ci, którzy lubią zajadać się białym pieczywem, będą wniebowzięci – pszenną bułkę podaje się nawet do ziemniaczanej tortilli. Zadziwia bogactwo pintxos – to miejscowa odmianę tapas bazującą na lokalnych produktach.
Co ciekawe, Kraj Basków do niedawna był jednym z najbardziej niebezpiecznych miejsc na mapie Europy. Przez 52 lata ETA usiłowała wywalczyć niepodległość, doszło tu do wielu zamachów terrorystycznych. Dziś Kraj Basków jest jedną z autonomicznych społeczności Hiszpanii – z własnym językiem urzędowym, parlamentem, rządem i prezydentem. Inwestycja Fundacji Guggenheima rozpoczęła przemianę Bilbao z portowego miasta w spokojne centrum Kraju Basków. Obok tradycyjnych barów otwierają się modne kawiarnie, a do restauracji ustawiają się kolejki.
Nasi uczniowie odbywają staże w siedmiu restauracjach zlokalizowanych w centrum Bilbao. Maciej pracuje samodzielnie w Kokken. Restauracja ta serwuje dania kuchni hiszpańskiej i śródziemnomorskiej. Wypowiedź Maćka: "W ciągu 2 tygodni spędzonych w restauracji KOKKEN, nauczyłem się sporządzać m.in. przegrzebki, miejscowe "croquetas", itp.
Atmosfera w pracy jest dobra, ludzie z którymi pracuję - mili. Zadania dostawałem różne: od obierania warzyw poprzez przygotowywanie półproduktów, aż po wydawanie gotowych potraw. Pracuję w grupie 4 osobowej. Jak w każdej restauracji są dni lepsze i gorsze.
Jednego dnia robi się mało, a drugiego po 17 porcji tego samego dania do jednego stolika. Nie żałuję decyzji wyjazdu" Oprócz Maćka, w jego restauracji jest jeszcze jeden młody stażysta, który przyjechał do Bilbao z Finlandii. Wiktoria vel "Mania" i Marta pracują w azjatyckiej restauracji "Panda". Do naszych uczennic dołączyła niedawno stażystka z Islandii. Dawid i Krzysiek praktykują w "Bocadero".
To niedawno otwarta restauracja, oblegana przez gości. Nasi stażyści mają ręce pełne roboty. Już teraz pracują w oparciu o oryginalne receptury napisane w języku hiszpańskim. Kasia i Julka dołączyły do ekipy "Txoko Berria".
Nasze dziewczyny dostają ambitne zadania: sporządzają samodzielnie desery, zupy, sosy, sałatki i dania zasadnicze. Atmosfera w pracy jest znakomita. Dominik z Martyną są w "Pacifico". Oni również są zadowoleni ze współpracy, a korzyści są obustronne. Martyna miała okazję nauczyć miejscowych kucharzy prawidłowego sposobu łączenia elementów "wilka". Dzięki niej urządzenie zaczęło właściwie pracować…
Nasz najmłodszy uczestnik projektu Kuba razem z Paulą dynamicznie dołączyli do zespołu restauracji "El Dinamico". Serwuje ona ponoć najlepsze hamburgery w Bilbao. Ala i Kacper znaleźli się w "Azkuna Zentroa" - Centrum Kultury, ponieważ tam właśnie zlokalizowana jest na kilku piętrach budynku, ich awangardowa restauracja "Yandiola". Menu tej restauracji czerpie z tradycji, tworząc typowe dania z najświeższych produktów sezonowych, ale w sposób innowacyjny i kreatywny. Kuchnia ta zapewne nie pozostawia nikogo obojętnym, a naszym uczniom dostarcza wiele ciekawych doświadczeń zawodowych.
Staż w Mediolanie
Po raz kolejny młodzież naszej szkoły bierze aktywny udział w Projekcie Erasmus+, który umożliwia im odbywanie staży zagranicznych. W tym roku pierwszy raz na staż wyjechali uczniowie kształcący się w zawodach: technik usług fryzjerskich oraz fryzjer.
Nasi stażyści praktykują we Włoszech a konkretnie w Mediolanie, który uznawany jest za jedną z europejskich stolic mody.
Praktyki są bardzo intensywne, ale jednocześnie rozwijające zawodowo i językowo. Erasmus+ daje również możliwość nawiązania nowych znajomości i poznawania kultury kraju, w którym przebywają stażyści.
Staż zawodowy w Wiedniu
Uczniowie naszej szkoły przebywający aktualnie w Wiedniu tak jak reszta uczestników projektu Erasmus+ za niedługo kończą swoją przygodę. W tym roku pierwszy raz uczestnikami są technicy fotografii i multimediów, ale oczywiście oprócz nich mamy także dwie osoby z profilu gastronomicznego.
W trzecim tygodniu, fotografowie zmienili swoje miejsce pracy. Znajduje się teraz ono bliżej hostelu, w którym mieszkają, z czego bardzo są zadowoleni. Pozostaną tam do końca stażu. Osoby z profilu fotograficznego na swoich praktykach robią zdjęcia miasta oraz piszą artykuły na temat swoich projektów, oczywiście w języku angielskim, który cały czas doskonalą. Edytują zdjęcia, tworzą liczne kolaże, pracują w programach graficznych.
Nie zawsze jest tak, że siedzą cały dzień przy pisaniu artykułów, czasem biegają po mieście w poszukiwaniu inspiracji do pracy.
W piątek organizują mini przyjęcie, na którym Paulina i Malwina będą przygotowywać pierogi, pizze oraz wiele innych pysznych potraw. To kulinarne wydarzenie będzie miłym zwieńczeniem pobytu w Wiedniu a towarzystwo na nim będzie międzynarodowe. Jean (mentor) zaprosił na to przyjęcie swoich przyjaciół, z różnych zakątków świata.
Poniżej kilka linków do ich prac:
Justyna Witwicka; Opis wizyty na pokazie nowej kolekcji w sklepie z eko odzieżą: https://steemit.com/fashion/@covermaker/how-green-is-your-shirt
Paulina Czubak; Zdjęcia i opis graffiti które znajdują się przy Kanale Dunaju i porównanie ich do polskich: https://steemit.com/photography/@ideamachine/street-art
Malwina Urbanek; Opis wizyty w Muzeum Sztuki Współczesnej: https://steemit.com/museum/@inyoursteem/viennese-museums
Justyna Faluta; Opis naszego nowego miejsca pracy i tego co robiliśmy tamtego dnia: https://steemit.com/life/@globalschool/new-working-place-and-plans-for-today
Monika Koprowska; Opis i edycja zdjęć jej autorstwa: https://steemit.com/photography/@globalschool/my-photos
Kucharze natomiast nieustannie doskonalą swoje umiejętności zawodowe.
Michał odbywa swój staż we włoskiej restauracji Sale e Pepe. Nasz pracowity kucharz robi pyszną pizze, desery, pastę oraz jak to wszystko ładnie i poprawnie zaserwować. Codziennie wieczorem częstował wszystkich w hostelu zrobioną przez siebie pizzą.
Restauracja Michała przygotowuje również lunch boxy, które uczestnicy dostają na czas, gdy są na praktykach.
Karolina odbywa staż w restauracji Das Bacher, której właścicielem jest Węgier. Restauracja specjalizuje się w daniach kuchni austriackiej, Karolina codziennie dzielnie zmaga się z nowymi wyzwaniami kulinarnymi. Jej specjalnością stały się zapiekane ziemniaki krojone w łódeczki.
Praktyki przebiegają w miłej atmosferze, ale nie samą pracą człowiek żyje. Regularnie odwiedzają wystawy i galerie sztuki. Duże wrażenie zrobiła na wszystkich wystawa „WOW! The Heidi Horten Collection“ oraz obrazy Keith Haringa - amerykańskiego artysty współczesnego tworzącego w nurtach pop-art i street art.
Dodatkowe relacje z pobytu:
-Bilbao
https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/806715776180633
https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/806310072887870
-Mediolan
https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/809029759282568
https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/809079859277558
https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/805270056325205
https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/804748489710695
-Wiedeń
https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/809314542587423
https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/809044155947795
https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/805706452948232
https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/805242769661267