To największa (ostatnie edycje odwiedziło 70 tys. osób) i zdaniem wielu znawców tematu najlepsza w Polsce impreza poświęcona piwom rzemieślniczym. 70 stoisk, a na nich blisko 500 piw lanych i ponad 800 piw butelkowych - to wszystko już od 8 do 10 czerwca na Stadionie Wrocław.
- Bardzo chcielibyśmy zaprosić na Festiwal osoby, które z takim piwem jeszcze się nie zetknęły albo miały z nim do czynienia sporadycznie - mówią organizatorzy WFDP. - Dla nich przygotowaliśmy "Przewodnik początkującego piwosza". Są się w nim m.in. opisy popularnych stylów i podstawowe pojęcia ułatwiające orientację w piwie rzemieślniczym.
Publiczność degustuje i ocenia piwo, szkoli się na kursach sensorycznych, bierze udział w warsztatach z piwowarstwa, dyskusjach, pokazach i konkursach. W ramach imprezy odbywają się koncerty i wystawy i mnóstwo innych atrakcji.
* Częścią Festiwalu jest Strefa Turystyki Piwnej, czyli prezentacja ciekawych miejsc związanych z piwowarstwem. To propozycje zarówno z Polski, jak i z zagranicy: będzie można zapoznać się m.in. z ofertą Piwnego SPA czy Muzeum Piwowarstwa i dowiedzieć się czegoś o wycieczkach szlakiem berlińskich piw kraftowych. Stanie tu też wystawa etykiet piwnych - w Piwnej Galerii Plakatu zobaczymy specjalnie zaprojektowane, nietuzinkowe etykiety wydrukowane w dużym formacie.
* Na tych, którzy chcieliby dowiedzieć się czegoś o warzeniu piwa czekać będzie Strefa Warsztatów Piwowarskich. Zobaczymy w niej wystawę „Od piwowarstwa domowego do swojego browaru” prezentującą sylwetki znanych piwowarów domowych, którzy obecnie związani są z browarami rzemieślniczymi, będą pokazy warzenia piwa, szkolenia degustacyjne i sensoryczne oraz testy na daltonizm smakowy. O produktach, recepturach i tajnikach piwowarstwa będzie można porozmawiać z przedstawicielami Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych oraz przedstawicielami sklepów piwowarskich. W programie jest też otwarte spotkanie z Piwowarami Domowymi.
* Scena Piwno-Kulinarna. To na niej odbędzie się oficjalne otwarcie WFDP, tu będą rozgrywane konkursy z atrakcyjnymi nagrodami dla publiczności i na tej scenie dowiemy się, jakie piwo zostało wybrane przez uczestników imprezy najlepszym piwem festiwalu. Ta Scena to miejsce spotkań piwowarów, blogerów, kucharzy i osób związanych z szeroko rozumianym browarnictwem, zarówno amatorów, jak i specjalistów. Gośćmi będą tu m.in. Tomek Kopyra, piwny vloger, znawca i smakosz piwa, autor najpopularniejszego piwnego bloga interetowego, szefowa kuchni Mariola Monczak (uczestniczka Top Chef) i Piotr Gładczak (autor bloga Wrocławskie Podróże Kulinarne), a w sobotę odbędzie się tu Live Beer Blogging, podczas którego eksperci testować będą piwa z browarów uczestniczących we WFDP. „Piwo i sport - czy tak można?”, „Kobiety w piwowarstwie rzemieślniczym w Polsce i na świecie”, „Degustacja - co, gdzie i jak?”. „Dokąd zmierza polskie piwo?” - to tematy niektórych spotkań i paneli dyskusyjnych, jakie odbędą się na Scenie. Tu będą też pokazy warzenia piwa i prezentacja Dolnośląskiego Stowarzyszenia Browarów Rzemieślniczych.
* Festiwalowi towarzyszy trzydniowy Piknik Kulturalny Co Jest Grane 24. To strefa koncertów i spotkań z artystami: zagrają m.in.: Anita Lipnicka, L.U.C., KAMP!, Albo Inaczej (Ralph Kamiński, Eldo, Rosalie., Te-tris, Piotr Zioła). W tej części festiwalu znajdą się też m.in. strefa aktywności dla dzieci i rodziców i strefa mody. Ideą pikniku jest najlepsza kultura dostępna dla każdego i w każdym wieku - podczas festiwalu zagrają tylko polskie zespoły, promowani będą polscy artyści i twórcy.
Koncerty Pikniku Kulturalnego Co Jest Grane 24
* Piątek, 8 czerwca - Bovska / L.U.C: GOOD LUCK + goście / Kamp!
* Sobota, 9 czerwca - Pola Rise / Mery Spolsky / L. Stadt
* Niedziela, 10 czerwca - Albo Inaczej i goście / Anita Lipnicka / New People
* Strefa Chillout to niebanalnie zaaranżowana sztuczna plaża z DJ-skimi setami, wokół której ustawią się food trucki z ciekawą ofertą kulinarną. Wśród nich będzie stoisko „Podróże z Top Szefową - Mariola Monczak & Piotr Gładczak”. Mariola Monczak to wieloletnia szefowa kuchni w popularnej restauracji Pod Papugami, uczestniczka 7. edycji programu Top Chef, Piotr Gładczak to założyciel najpopularniejszego wrocławskiego bloga o gastronomii Wrocławskie Podróże Kulinarne. Podczas WFDP połączą siły, przygotują kilka ciekawych dań i pokażą, że festiwalowe, streetfoodowe jedzenie nie musi być nudne.
* Stoisko Wrocławskiego Ośrodka Pomocy Osobom Nietrzeźwym. Przez cały Festiwal, będzie można dokonać bezpłatnych badań alkomatem, aby sprawdzić zawartość poziomu alkoholu w wydychanym powietrzu. Organizatorzy zachęcają do testów po każdym wypitym piwie, co pozwoli przekonać się, jak u konkretnej osoby rośnie poziom alkoholu. Można też sprawdzić po zakończonej degustacji, w jakim tempie poziom alkoholu spada. Akcja ma na celu zwrócenie uwagi na to, jak każdy z nas inaczej reaguje na ilość spożytego alkoholu, ale też promocję przede wszystkim odpowiedzialnego i bezpiecznego spożywania alkoholu. Na tym stoisku dowiemy się również, jaki wpływ ma na nas długotrwałe i nadmierne spożywanie alkoholu i otrzymamy ulotkę informacyjną m.in. z tabelą spalania alkoholu przez organizm.
* Piwo i szkło festiwalowe. Tradycją WFDP jest piwo uwarzone specjalnie na daną edycję festiwalu. Tym razem przygotuje je Browar Nepomucen ze Szkaradowa. Będzie także pamiątkowe szkło festiwalowe i to trzy rodzaje: kielich Toscana, kufel Pallone i szklanka American Lager.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
NFORMACJE PRAKTYCZNE
* KIEDY: 8-10 czerwca 2018 (piątek-niedziela)
* GDZIE: Esplanada Stadionu Wrocław, al. Śląska 1
* Godziny otwarcia Festiwalu:
- Piątek: 16.00 – 24.00
- Sobota: 12.00 – 24.00
- Niedziela: 12.00 – 20.00
WSTĘP WOLNY
Więcej informacji na: festiwaldobregopiwa.pl, piknikcjg24.pl.
JAK DOJECHAĆ:
* Autobusem - linie: 101, 102, 103 i 104
* Tramwajem, linie:
- 31 PLUS (trasa Gaj - Stadion Wrocław - Królewiecka)
- 10 (trasa Biskupin - Leśnica)
- 20 (trasa Grabiszynek - Leśnica)
- 3 (trasa Księże Małe - Pilczyce)
- 33 PLUS (trasa Stadion Olimpijski - Pilczyce)
* Pociągami REGIO jadącymi z Wrocławia Głównego trasami na Głogów , Wołów , Ścinawę lub Zieloną Górę zatrzymującymi się na stacji Wrocław Stadion (tu wysiadamy).
* Samochodem - współrzędne: 51°8'28"N , 16°56'37"E
* Parkingi - dostępne będą:
- wielopoziomowy parking Stadionu Wrocław (opłata: 10 zł / dzień za auto)
- parking odkryty od strony ul. Królewieckiej (opłata: 10 zł / dzień za auto)
* Wejście na teren imprezy będzie możliwe od ul. Królewieckiej oraz od ul. Lotniczej
* Formy płatności - gotówka lub karta płatnicza, w zależności od stoiska
* Dla dzieci została przygotowana specjalna strefa z atrakcjami dla najmłodszych, na terenie której obowiązuje zakaz wchodzenia z alkoholem.
* Na teren imprezy można zabrać psa, ale tylko i wyłącznie w kagańcu.
* Szkło festiwalowe do nabycia na terenie imprezy:
- Kielich Toscana - średnio szeroki, o pojemności 0,3l z cechą dodatkową 0,2l
- Kufel Pallone - masywny, okrągły, o pojemności 0,5 l
- Szklanka American Lager - wygodny shaker, o pojemności pinty, z cechą dodatkową 0,2l
* Płukarki - po wypiciu piwa posiadacze festiwalowego szkła mogą je przepłukać w płukarkach znajdujących się na terenie imprezy.