Zwolniony metabolizm
Wraz z wiekiem poszczególne organy zaczynają pracować wolniej, w tym układ trawienny. Procesy metaboliczne zwalniają, składniki odżywcze nie są tak dobrze wchłaniane, przez co może dochodzić do powstawania niedoborów. Warto więc zmienić sposób odżywiania i zrezygnować z tłustych posiłków, które mogą być źródłem dolegliwości jelitowych. Warto zauważyć, że z wiekiem zmniejsza się również zapotrzebowanie energetyczne oraz spada poziom aktywności fizycznej. Biorąc pod uwagę wszystkie te aspekty, powinno się lepiej przyjrzeć diecie seniora i dokonać kilku zmian, które pomogą poprawić stan zdrowia.
Poznaj zasady żywienia
Ważnym aspektem zdrowego stylu życia jest regularność. Powinno się spożywać pięć posiłków w równych odstępach czasowych. Białe pieczywo, kasze, makarony czy ryże warto wymienić na ich pełnoziarniste wersje. Z diety należy wyeliminować cukry proste i wprowadzać węglowodany złożone, które znajdują się właśnie w pełnoziarnistych produktach. Warzywa bogate w błonnik również korzystnie wpływają na zdrowie seniora. Z kolei tłuszcze powinny pochodzić ze zdrowych produktów, na przykład z ryb. Warto również zapewnić optymalną ilość białka w diecie. Zaleca się spożywanie chudego mięsa i produktów mlecznych.
Pomoc w żywieniu seniora
Dzięki zdrowej i zróżnicowanej diecie można nie tylko łagodzić objawy, ale także zapobiegać występowanie wielu schorzeń. Jeżeli nie wiesz jak pomóc seniorowi, możesz rozważyć wizytę u dietetyka, który przygotuje odpowiedni jadłospis, dopasowany do indywidualnych potrzeb pacjenta. W Rezydencji Senioralnej (https://www.rezydencja-senioralna.pl/dom-spokojnej-starosci-dolnoslaskie.html) z kolei o dietę podopiecznych dba wykwalifikowany kucharz, który przygotowuje 5 posiłków dziennie w oparciu o zdrowe i naturalne produkty. Dieta jest starannie opracowana przez dietetyka klinicznego (https://www.rezydencja-senioralna.pl/), dlatego w „Słowiku” każdy podopieczny dostarcza organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Potrawy są przygotowywane w kuchni domu opieki, skąd trafiają na talerze seniorów. Więcej o domu spokojnej starości, który mieści się w Jedlinie Zdrój przeczytasz tutaj: https://www.rezydencja-senioralna.pl/dom-seniora-dolnoslaskie.html. Podopieczni zawsze mogą liczyć na pyszne i dopasowane do swoich indywidualnych potrzeb posiłki.
Dopasowując dietę do seniora warto wziąć pod uwagę także schorzenia i choroby, z którymi się zmaga. Dzięki temu można na co dzień skutecznie walczyć z dokuczliwymi objawami. Oczywiście, można raz na jakiś czas postawić na dania kuchni polskiej czy włoskiej i delektować się wspólnym obiadem. Ważne, by nie stanowiły one podstawy diety. Wszystko z umiarem!