Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Legnica
Od Meksyku do Włoch

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Schabowy, ziemniaki, mizeria - tak większość z nas streściłaby jadłospis niedzielnego obiadu.

Smakosze mniej przywiązani do tradycji mają szanse wyznaczyć szlak swej kulinarnej podróży w zupełnie innym kierunku.

Jeść, by żyć, czy żyć, by jeść?

Coraz częstszym zmartwieniem gospodyń domowych staje się przygotowanie jadłospisu na kolejne dni. Producenci wszelkiej maści 'ulepszaczy' kulinarnych prześcigają się w pomysłach zdobywania klienteli reprezentowanej przez polskie panie domu. Poprzez tworzenie akcji reklamowych i internetowych portali, wytwórcy starają się przekonać do swych najnowszych odkryć gastronomicznych. Gro domowniczek odrzuca jednak możliwość poznania zupełnie nowych rozwiązań w kuchni, inna część ma po prostu ochotę od czasu do czasu odetchnąć, usiąść przy stole, wcielić się w role obsługiwanego klienta. Kiedy więc następny raz przyjdzie Ci się głowić nad jakimś daniem, lub jeśli nie będziesz po prostu w nastroju na wywodzącą się z czasów PRLu kuchnię, spróbuj czegoś nowego. Być może odkryjesz nieznane Ci dotąd reakcje swoich kubków smakowych.

MEKSYK

Naszą podróż kulinarną zaczynamy od Meksyku. Potrawy serwowane w tym słonecznym kraju charakteryzują się pikantnym smakiem, bazują na kukurydzy, wielu gatunkach fasoli i mięsie. Nie inaczej jest w legnickim lokalu, który znany jest z wybornych tortilli, burrito, tacos czy nachos. Sam posiłek to jednak nie wszystko, wystrój w jakim przyjdzie nam bowiem ucztować idealnie pasuje do romantycznych kolacji, a dostępne w barze rodzaje tequilli z pewnością podgrzeją atmosferę niejednego wybornego posiłku. Jeśli kiedykolwiek żałowałeś, że nie dane Ci było odwiedzić kraju w Ameryce Północnej, staniesz przed szansą nadrobienia zaległości i to bez konieczności opuszczania naszego miasta.

TURCJA

Kuchnia pochodząca z tego rejonu znana jest chyba wszystkim zwolennikom fast food, kebab jest bowiem uważany za jedną ze sztandarowych pozycji w menu każdej tego typu restauracji. Legnicka kuchnia turecka ma jednak niewiele wspólnego z jej rzeczywistym odpowiednikiem. Potrawy różnią się od siebie właściwie tylko nazwą, oraz ceną. Większość widniejących w menu zestawów smakuje niemal identycznie sprawiając wrażenie, jakby kucharz upodobał sobie tylko jeden rodzaj marynaty, czy też zioła. Być może właściciele nie docenili wymagań tutejszych smakoszy i zrezygnowali z wymyślnych potraw zadowalając się 'wyborną' lokalizacją.

AZJA

Pod pojęciem kuchni azjatyckiej kryje się kilka odmian orientalnej sztuki gotowania. Mieszkańcom Legnicy szczególnie ta chińska, oraz wietnamska znane są najlepiej. Ciężko wśród tutejszych niestrudzonych odkrywców orientalnego smaku znaleść choćby jednego, który się na Azję ani razu nie skusił. Potrawy opierają się głównie na mięsie, ryżu i warzywach a ich smak przypaść może do gusu praktycznie każdemu. Wnętrze, w którym przyjdzie nam spożywać wytwory koreańskiego kucharza wydaje się być odpowiednim uzupełnieniem posiłku.

KUBA

Wyspa jak wulkan gorąca. Kto myślałby o jedzeniu w atmosferze podgrzanej do tego stopnia? Na nasze szczęście gospodarze zadbali o szeroki wybór trunków, które spragnionych wprawią w odpowiedni nastrój. Przepyszne desery, oraz występy muzyczne utwierdzają nas w przekonaniu, że trafiliśmy we właściwe miejsce.

WŁOCHY

Pizza trafiła do nas stosunkowo dawno temu. W lepszej, lub gorszej formie podawano ją w kilku lokalach zawsze jednak daleko jej było do pierwowzoru z Italii rodem. Sytuację zmienił pewien Włoch, którego podpłomyki szybko podbiły serca i podniebienia tutejszych smakoszy. Pasta w wydaniu kucharza również przysporzyła mu splendoru a wyśmienite sałatki zaspokoiły potrzeby wegetariańskiej części klienteli. Ostatnimi czasy wizyty w Pizzerii wprawiają nas jednak nie tylko w stan błogości - po każdej uczcie poczujemy również ulgę, gdy nasze kieszenie zostaną wyraźnie odciążone. No cóż, za sztukę trzeba płacić.


Paweł Pawlucy



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Piątek 19 kwietnia 2024
Imieniny
Alfa, Leonii, Tytusa

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl