Przede wszystkim musimy pamiętać o tym, że noże stanowią jedna z podstawowych narzędzi pracy i używane są podczas przygotowywania niemal każdej potrawy. Dlatego też istotne jest to, by były dobre noże gastronomiczne, które zapewnią nam świetną pracę, dobre efekty krojenia i będą jednocześnie poręczne. Śmiało możemy przyznać, że noże gastronomiczne obok garnków i patelni stanowią jeden z najważniejszych elementów wyposażenia każdej kuchni, a także mają znaczący wpływ na jakość oraz wygląd serwowanych dań.
Na co należy zwrócić uwagę podczas zakupu?
Zdajemy sobie sprawę z tego, że na rynku istnieje mnóstwo różnych modeli noży, które dedykowane są do profesjonalnych lokali lub świetnie sprawdzą się także w domowej kuchni. Jednak warto zdawać sobie sprawę z tego, że różnica nie jest tak bardzo znacząca, ale na pewno nie warto inwestować w najprostsze rozwiązania. Tak czy inaczej, tego typu noże posłużą nam dosłownie krótką chwilę, a i tak z pewnością nie będziemy zadowoleni z efektów, jakie zapewniają.
Istotne jest jednak to, by noże gastronomiczne, które mają stanowić podstawowe wyposażenie naszej kuchni domowej, jak i profesjonalnej, wybierać rozsądnie. Wygląd i cena niekoniecznie stanowią tutaj podstawowe kryterium wyboru, gdyż noże gastronomiczne powinny spełniać swoją podstawową funkcję i również musimy zwrócić uwagę na to, do jakiej czynnościom są one dedykowane.
Dlatego, więc jeżeli chcemy kupić noże gastronomiczne, już na początku musimy ocenić jak oraz do czego będziemy używać tego typu produktu. Wcale nie oznacza to, że musimy wybrać najdroższe rozwiązanie, ale na pewno warto zwrócić uwagę na solidne i sprawdzone firmy.
Noże gastronomiczne a materiał ich wykonania
Niewątpliwie najpopularniejsze będą noże gastronomiczne wykonane ze stali nierdzewnej, które wyróżniają się solidnością i odpornością na różnego rodzaju uszkodzenia. Są one bardzo ostre i poręczne, Możemy wybierać różne modele, a także z powodzeniem można je myć w zmywarce. Tego typu rozwiązania świetnie sprawdzą się zarówno w domu, jak i profesjonalnych lokalach gastronomicznych. Niewątpliwie noże stalowe możemy łatwo ostrzyć samodzielnie, a także nie są one kruche i dość uniwersalne, ale należy zwrócić uwagę na typ noża. Ponadto noże gastronomiczne stalowe są również elastyczne, ale ten aspekt pozostaje także uzależniony od rodzaju stali, z jakiej noża zostały wykonane. Warto wspomnieć również o tym, że popularne noże gastronomiczne stalowe powinny posiadać w sobie jak najwięcej żelaza, gdyż właśnie wtedy mogą zostać lepiej naostrzone. Musimy jednak wiedzieć, że podczas wyboru odpowiedniego rozwiązania kluczowe jest połączenie ostrości z wytrzymałością oraz sprężystością. Popularne są również noże ceramiczne, ale musimy zwrócić uwagę na to, z jakiej mieszanki są wykonane. Jeżeli wybierzemy rozwiązanie fabrycznie naostrzone, możemy liczyć na to, że będziemy się długo cieszyć ostrym rozwiązaniem. Kruchość tego typu rozwiązań uzależniona jest oczywiście od materiału, ale możemy liczyć na to, że są one dość wytrzymałe. Z kolei w domach najczęściej spotykamy noże ze stali wysokowęglowej, które możemy łatwo i dobrze naostrzyć. Jednak tego typu rozwiązanie może nam rdzewieć, dlatego też powinniśmy myć takie noże ręcznie i wycierać do sucha. Świetnym rozwiązaniem okazuje się być także impregnacja olejem jadalnym.
Podsumowanie
Noże gastronomiczne to niezwykle istotna kwestia w każdej kuchni. To od nich zależy jakość przygotowywanych potraw, a także sprawność działania. Oprócz świetnego wyglądu i materiału, z którego wybrane rozwiązania zostały wykonane, należy zwrócić uwagę także na to, by noże dobrze leżały w dłoni. To właśnie od tego, czy zostały one dobrze wyważone, zależna jest nie tylko jakość pracy, ale również jej bezpieczeństwo. Częstym wyborem są także noże gastronomiczne, które mają rączkę wykonaną z solidnego i wysokiej jakości tworzywa sztucznego, dzięki czemu nie ślizgają się i leżą stabilnie w zaciśniętej dłoni.