Prażone ziarna kukurydzy. Smaczne przekąski idealne na piątkowy wieczór!
Największym na świecie producentem popcornu są oczywiście Stany Zjednoczone. Jest to przekąską, którą zna chyba każdy. Możemy zrobić popcorn samemu w domu lub zakupić gotowy w sklepiku przed wejściem do kina. W ofercie znajdziemy popcorn klasyczny lub słodką prażoną kukurydzę, a więc popcorn karmelowy cieszący się coraz większym zainteresowaniem. Zapach popcornu kusi i sprawia, że mamy z nim same pozytywne skojarzenia.
Popcorn historia powstania jak przygotować domowy popcorn?
Ziarna popcornu swój początek mają w Ameryce. W czasach Wielkiego kryzysu cieszył się ogromną popularnością, ponieważ był smaczny i tani. Choć minęło wiele czasu, to współcześnie wciąż uwielbiamy proces robienia prażonej kukurydzy. Kojarzy się nam z chwilą wytchnienia po całym tygodniu pracy. Siadamy na kanapie i jedząc popcorn oglądamy kolejne odcinki ulubionego serialu. Kiedy prażoną kukurydzą mogliśmy poczęstować się tylko w kinie. Dopiero wprowadzenie komercyjnego popcornu do przygotowania w mikrofalówce sprawiło, że spożycie popcornu regularnie zaczęło wzrastać.
Jak powstaje popcorn?
Powstawanie popcornu można podzielić na kilka etapów. Pierwszy etap to czas, kiedy ziarna kukurydzy wysychają. Potrzebują do tego stosunkowo wysokiej temperatury, którą można uzyskać w kuchence mikrofalowej. Ziarna są podgrzewane, a ich wewnętrzna wilgoć zamienia się w parę. Ta z kolei tworzy ciśnienie, które umożliwia pęknięcie skrobi. Ziarenka kukurydzy pękają i wywracają się na lewą stronę. Popcorn możemy także przygotować w garnku lub na patelni. Na dno naczynia wlewany tłuszcz. Powinien przykrywać całe dno. Sprawdzi się tu oliwa, masło klarowane, czy olej kokosowy. Na rozgrzany do wysokiej temperatury tłuszcz wrzucamy ziarna. Przykrywamy pokrywaną i czekamy, aż zacznie strzelać. Zmniejszamy ogień i czekamy, aż naczynie zapełni się popcornem.