Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Legnica
Szef kuchni restauracji Qubus Hotel poleca

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Wraz z legnickim Qubus Hotel kontynuujemy nasz kącik kulinarny. Co tym razem na pożegnanie lata przygotował szef kuchni restauracji Qubus Hotel, Daniel Niewiadomski?

Dziś dla naszych czytelników smakoszy i znawców dobrej a zarazem wykwintnej kuchni, przygotowaliśmy dwie potrawy azjatyckie: "Pierożki Wan - Tan" oraz "Aromatyczny krem z borowików. To dwie z wielu potraw w karcie menu legnickiego hotelu pod nazwą: "Dary lasu", których głównymi składnikami są grzyby.

Jak łatwo się domyślić, właśnie grzyby są jednym z wiodących składników pierożków Wan - Tan. Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy ciasto gotowe Won - Ton, które można kupić w legnickich supermarketach, grzybki moon, kolendrę, sos sojowy, jajka i mięso wieprzowe (schab lub polędwicę).

Jak przygotowujemy farsz? Mięso mielimy, namoczone grzybki moon siekamy drobno, podobnie kolendrę. Całość mieszamy z jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy sos sojowy. Kawałki ciasta Won - Ton smażymy na głębokim tłuszczu w temperaturze 140/150 stopni C na złocisty kolor. Pierożki formujemy w kształcie pąków róż. Tak przygotowany farsz nakładamy w uformowane miseczki z ciasta Won - Ton. Potrawę podajemy z sosem słodko - ostrym jako przystawkę. "Pierożki Wan - Tan" najlepiej smakują z lampką białego lub czerwonego wina wytrawnego. Tak przyrządzone danie kosztuje 17 zł.

Drugą z potraw w menu szefa kuchni jest aromatyczny krem z borowików z domowymi kluseczkami. Gotujemy zupę na bazie rosołu jarskiego, śmietana, przetarte borowiki i domowe kluseczki jako dopełnienie potrawy. By uzyskać odpowiedni aromat i smak proponujemy dorzucić natkę siekanej pietruszki. Krem z borowików w karcie dań legnickiego Qubus Hotel kosztuje 11 zł.

W kolejnym naszym cyklu kulinarnym zaprezentujemy kolejne potrawy "Darów lasu": polędwiczkę faszerowaną borowikami i rybę na ziemniaczanych talarkach. A na deser będzie panna cotta. Szczegóły już za tydzień. Oferta dań "Dary lasu" proponowana przez szefa kuchni legnickiego Qubus Hotel będzie obowiązywała do końca września br. Zapraszamy więc do restauracji Qubus Hotel.


max



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Piątek 19 kwietnia 2024
Imieniny
Alfa, Leonii, Tytusa

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl