Oto najważniejsze z nich:
- należy zgłaszać zachorowania i padnięcia zwierząt do Powiatowego Lekarza Weterynarii lub władz samorządowych;
- odizolować podejrzane lub chore zwierzęta od pozostałych, a następnie powiadomić o ich zachorowaniu lekarza weterynarii lub władze samorządowe;
- starać się nie dopuścić do kontaktu ludzi i zwierząt ze zwłokami zwierzęcymi oraz zepsutą lub zapleśniałą karmą (paszą);
- należy pamiętać, że zwierzęta padłe oraz zepsuta lub zapleśniała karma muszą być zutylizowane;
- pomieszczenia inwentarskie przed wprowadzeniem zwierząt należy poddać oczyszczeniu i dezynsekcji. Usunięty nawóz należy ułożyć w pryzmy w celu biotermicznego odkażenia;
- nie karmić zwierząt karmą (paszą) zalaną lub zawilgoconą, gdyż może stanowić to zagrożenie dla ich zdrowia, a nawet prowadzić do śmierci;
- trzeba pamiętać, że zwierzęta zawsze należy poić wodą zdatną do picia;
- nie przekarmiać zwierząt – ilość karmy i wody podawanej początkowo zwierzętom wygłodzonym powinna być ograniczona. Dawka pokarmowa powinna być zwiększana stopniowo (w ciągu kilku dni).