Uroczystość rozpoczęła się korowodem, który ruszył spod Mauzoleum przy kościele pod wezwaniem św. Jana do Galerii Piastów. Reprezentanci Gimnazjum imienia świętej Jadwigi wprowadzili legniczan na książęcą ucztę.
Wśród staropolskich potraw przeważały dania mięsne: żeberka wędzone, kurczak z warzywami, rodzinny bigos, śląska wędzonka, pieczona kaszanka. Można było skosztować słynnej zupy chlebowej. Amatorzy domowych weków mogli zakupić konfitury w przystrojonych słomą słoikach. Nie zabrakło oczywiście różnego rodzaju aromatycznych nalewek w dwulitrowych baniakach. Degustację umilała muzyka dawna w wykonaniu grupy pod nazwą „Rocal Fuza” Ryszarda Dominika Dembińskiego ze Świeradowa Zdroju. Używali takich instrumentów jak: fidel kolanowa (wykonana przez twórcę zespołu, wzorowana na kamiennej rzeźbie króla Dawida), rebec, czternastowieczna harfa, flety proste lub podłużne, bęben, gitterna (instrument przypominający lutnię), szałamaja (instrument stroikowy). Dodatkowo wysłuchaliśmy polskiej pieśni religijnej „Bogurodzicy” w wykonaniu chóru „Madrygał”.
Aula w Galerii Piastów zamieniła się w średniowieczny świat. Pod stopami mieliśmy siano, uczyliśmy się plecenia wianków i wyrabiania naczyń z gliny. Adrenalinę podnosiły bitwy średniowiecznych rycerzy.
Organizatorzy zadbali o możliwość wzięcia udziału w konkursach, np. rozcinanie kapusty na pół po wcześniejszych dziesięciu obrotach.