Po Tłustym Czwartku cukiernikom pączki śnią się po nocach. W żadnym innym dniu w roku nie zjadamy takiej liczby tych słodkości.
W Tłusty Czwartek statystycznie każdy Polak zjada średnio dwa i pół pączka. Wszyscy razem pochłaniamy ich w tym dniu prawie 100 milionów! Codziennie w legnickich piekarniach sprzedaje się do 200 pączków. W Tłusty Czwartek ich sprzedaż wzrasta dziesięciokrotnie. W większych piekarniach czy cukierniach, które mają kilka sklepów, liczba wyprodukowanych pączków sięga nawet 50 tysięcy!
Jak rozpoznać dobrze zrobionego pączka? Przede wszystkim powinien on mieć wokół jasną obwódkę i być puszysty. Kolor powinien mieć jasno, a nie ciemnobrązowy. Jeśli się „świeci” to znaczy, że został usmażony na świeżym oleju. A Wy? Ile pączków macie zamiar dziś zjeść?