Piłkarska reprezentacja Polski zawsze w podróż zabiera ze sobą własnego kucharza. Podobnie było z wizytą w Legnicy. Mimo, że hotelowi kucharze świetnie gotują to i tak za to co jedli podopieczni Franciszka Smudy odpowiadał ich własny kucharz. Dowiedzieliśmy się jak wyglądała dieta zawodników podczas pobytu w naszym mieście.
Dla kucharza reprezentacji Tomasza Leśniaka, podczas pobytu zawodników w naszym mieście została udostępniona osobna kuchnia. Personel hotelu otrzymał przed przyjazdem informacje na temat menu preferowanego przez niego. W przygotowywaniu potraw pomagał kucharzowi reprezentacji Mariusz Tkaczyk, specjalita ds. gastronomii Qubus Hotel, jednocześnie wicemistrz świata w Barbecue.
Jak mówi Agnieszka Olejkowska, rzecznik PZPN, wszystkie potrawy przygotowywane były przez kucharza po uzgodnieniu z lekarzem kadry. Piłkarze podczas pobytu w Legnicy mieli do wyboru podczas wszystkich obiadów co najmniej dwa rodzaje ryb, kurczaka, wołowinę, warzywa oraz co dominuje w diecie sportowców makarony z sosami pomidorowymi.