Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Legnica
Co drugi chleb niedobry

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Państwowa Inspekcja Handlowa zbadała 62 partie pieczywa w 12 piekarniach i cukierniach. Zakwestionowano jakość 28 partii w 9 placówkach.

Kontrolą objęto 6 placówek w Legnicy i po dwie w Lubinie, Chojnowie i Jaworze.

- Celem kontroli było zbadanie jakości handlowej wyrobów w małych piekarniach i cukierniach, wprowadzających do obrotu pieczywo i ciasta oraz bułkę tartą wyłącznie we własnych sklepach na rynku lokalnym, a także przestrzeganie zasad obrotu tymi produktami – informuje Romualda Dumańska, st. specjalista w Delegaturze Inspekcji Handlowej w Legnicy.

W wyniku badań laboratoryjnych, przeprowadzonych przez Laboratorium Kontrolno-Analityczne UOKiK zakwestionowano łącznie 50 procent badanego chleba i 40 proc. bułki tartej. W bułce tartej wykryto m.in. ziarna maku, słonecznik i siemienia lnianego, tłuszczowy, nietypowy zapach. Na jednej z partii chleba wieloziarnistego brak było ziaren. Właściciel sklepu tłumaczył, że taki błąd zdarzył się piekarzowi po raz pierwszy.

W trakcie trzech kontroli wykryto nieprawidłowości we wszystkich piekarniach i cukierniach w rzetelnym informowaniu klienta o cenie pieczywa. Na 27 partiach badanego pieczywa brak było informacji o składnikach, daty ważności do spożycia czy masy netto.

Za to poprawiła się jakość półproduktów używanych do produkcji pieczywa. Na 192 partie surowców stwierdzono nieprawidłowość tylko w jednej placówce: zakwestionowano jedną partię przeterminowanej mąki pszennej.

Wydano 13 decyzji administracyjnych nakazujących niezwłoczne usunięcie stwierdzonych nieprawidłowości. Nałożono 4 mandaty karne o łącznej wartości 450 zł. Wyciofano z obrotu jedną partię mąki pszennej. W jednym przypadku zostało wszczęte postępowanie administracyjne, w wyniku którego na przedsiębiorcę została nałożona kara pieniężna w wysokości tysiąca złotych za wprowadzanie do obrotu zafałszowanego środka spożywczego. Każdy z przedsiębiorców, którego wyroby były kwestionowane podczas badań laboratoryjnych poniósł również koszty tych badań. Koszty badań laboratoryjnych wynosiły: 125, 26 zł, 168 zł, 569, 76 zł i 988, 29 zł.


TOW



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Środa 24 kwietnia 2024
Imieniny
Bony, Horacji, Jerzego

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl