Kontrolą objęto 6 placówek w Legnicy i po dwie w Lubinie, Chojnowie i Jaworze.
- Celem kontroli było zbadanie jakości handlowej wyrobów w małych piekarniach i cukierniach, wprowadzających do obrotu pieczywo i ciasta oraz bułkę tartą wyłącznie we własnych sklepach na rynku lokalnym, a także przestrzeganie zasad obrotu tymi produktami – informuje Romualda Dumańska, st. specjalista w Delegaturze Inspekcji Handlowej w Legnicy.
W wyniku badań laboratoryjnych, przeprowadzonych przez Laboratorium Kontrolno-Analityczne UOKiK zakwestionowano łącznie 50 procent badanego chleba i 40 proc. bułki tartej. W bułce tartej wykryto m.in. ziarna maku, słonecznik i siemienia lnianego, tłuszczowy, nietypowy zapach. Na jednej z partii chleba wieloziarnistego brak było ziaren. Właściciel sklepu tłumaczył, że taki błąd zdarzył się piekarzowi po raz pierwszy.
W trakcie trzech kontroli wykryto nieprawidłowości we wszystkich piekarniach i cukierniach w rzetelnym informowaniu klienta o cenie pieczywa. Na 27 partiach badanego pieczywa brak było informacji o składnikach, daty ważności do spożycia czy masy netto.
Za to poprawiła się jakość półproduktów używanych do produkcji pieczywa. Na 192 partie surowców stwierdzono nieprawidłowość tylko w jednej placówce: zakwestionowano jedną partię przeterminowanej mąki pszennej.
Wydano 13 decyzji administracyjnych nakazujących niezwłoczne usunięcie stwierdzonych nieprawidłowości. Nałożono 4 mandaty karne o łącznej wartości 450 zł. Wyciofano z obrotu jedną partię mąki pszennej. W jednym przypadku zostało wszczęte postępowanie administracyjne, w wyniku którego na przedsiębiorcę została nałożona kara pieniężna w wysokości tysiąca złotych za wprowadzanie do obrotu zafałszowanego środka spożywczego. Każdy z przedsiębiorców, którego wyroby były kwestionowane podczas badań laboratoryjnych poniósł również koszty tych badań. Koszty badań laboratoryjnych wynosiły: 125, 26 zł, 168 zł, 569, 76 zł i 988, 29 zł.