Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Legnica
Niezwykle wartościowy miód rzepakowy

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Miód rzepakowy to jeden z najszybciej dostępnych miodów nektarowych, odmianowych. Z uwagi na dużą zawartość cukru i małą ilość wody charakteryzuje się on bardzo szybką krystalizacją.
Niezwykle wartościowy miód rzepakowy

Miód z rzepaku to jeden z najczęściej kupowanych miodów przez Polaków. Co ciekawe powstanie on jako pierwszy miód po zimie. Do jego produkcji pszczoły korzystają z nektaru zebranego z kwiatów rzepaku. Roślina ta należy to wyjątkowo ważnych gatunków  w naszym kraju. Dzieje się tak za sprawą niezwykle szerokiego przeznaczenia takiego jak: produkcja margaryny, produktów cukierniczych, oleju czy biopaliw. Co więcej rzepak należy to najbardziej miododajnych roślin dlatego także pszczelarze zabiegają o jej uprawę. Okres kwitnienia przypada na koniec kwietnia i początek maja. Miód rzepakowy zaraz po zbiorach posiada jasno-żółtą barwę, z czasem jednak krystalizuje i przybiera kolor biały/kremowy.

Jest on niezwykle często kupowany w celach konsumpcyjnych jednak warto podkreślić jego właściwości lecznicze. Posiada on między innymi aminokwasy, witaminy B, C, K oraz żelazo i potas. Co ważne zawiera także bor niezbędny do produkcji tkanki kostnej. W literaturze można odnaleźć także zalecenia spożywania miodu rzepakowego osobą borykającym się  z problemami wątroby. Wobec tylu wartościowych właściwości warto rozważyć zastąpienie tradycyjnych słodzików właśnie miodem rzepakowym. Ponadto spożywanie go codziennie rano przed posiłkiem zwiększa odporność. Natomiast jeśli chodzi o osoby, które powinny w sposób szczególny uważać na spożywanie miodu rzepakowego to diabetycy.

Miód z rzepaku doskonale sprawdza się także spożywany jako krem na kanapce, a to za sprawą tego, iż pszczelarze go bardzo często kremują. Jest to naturalny proces polegający na powolnym ale długotrwałym mieszaniu skrystalizowanego miodu.

Pamiętaj! Nie kupuj miodu na rynkach, targach czy przydrożnych straganach. W tych miejscach sprzedawany miód jest najczęściej fałszowany. Jeśli nie masz zaufanego pszczelarza kup w tradycyjnym sklepie lub w sklepie internetowym.


MR



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Środa 24 kwietnia 2024
Imieniny
Bony, Horacji, Jerzego

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl