Miód z rzepaku to jeden z najczęściej kupowanych miodów przez Polaków. Co ciekawe powstanie on jako pierwszy miód po zimie. Do jego produkcji pszczoły korzystają z nektaru zebranego z kwiatów rzepaku. Roślina ta należy to wyjątkowo ważnych gatunków w naszym kraju. Dzieje się tak za sprawą niezwykle szerokiego przeznaczenia takiego jak: produkcja margaryny, produktów cukierniczych, oleju czy biopaliw. Co więcej rzepak należy to najbardziej miododajnych roślin dlatego także pszczelarze zabiegają o jej uprawę. Okres kwitnienia przypada na koniec kwietnia i początek maja. Miód rzepakowy zaraz po zbiorach posiada jasno-żółtą barwę, z czasem jednak krystalizuje i przybiera kolor biały/kremowy.
Jest on niezwykle często kupowany w celach konsumpcyjnych jednak warto podkreślić jego właściwości lecznicze. Posiada on między innymi aminokwasy, witaminy B, C, K oraz żelazo i potas. Co ważne zawiera także bor niezbędny do produkcji tkanki kostnej. W literaturze można odnaleźć także zalecenia spożywania miodu rzepakowego osobą borykającym się z problemami wątroby. Wobec tylu wartościowych właściwości warto rozważyć zastąpienie tradycyjnych słodzików właśnie miodem rzepakowym. Ponadto spożywanie go codziennie rano przed posiłkiem zwiększa odporność. Natomiast jeśli chodzi o osoby, które powinny w sposób szczególny uważać na spożywanie miodu rzepakowego to diabetycy.
Miód z rzepaku doskonale sprawdza się także spożywany jako krem na kanapce, a to za sprawą tego, iż pszczelarze go bardzo często kremują. Jest to naturalny proces polegający na powolnym ale długotrwałym mieszaniu skrystalizowanego miodu.
Pamiętaj! Nie kupuj miodu na rynkach, targach czy przydrożnych straganach. W tych miejscach sprzedawany miód jest najczęściej fałszowany. Jeśli nie masz zaufanego pszczelarza kup w tradycyjnym sklepie lub w sklepie internetowym.