Grupa Oto:     Boles豉wiec Brzeg Dzierzoni闚 G這g闚 G鏎a 奸. Jawor Jelenia G鏎a Kamienna G鏎a K這dzko Legnica Luba Lubin Lw闚ek Milicz Nowogrodziec Nysa O豉wa Ole郾ica Paczk闚 Polkowice
字oda 奸. Strzelin 安idnica Trzebnica Wa豚rzych WielkaWyspa Wo堯w Wroc豉w Powiat Wroc豉wski Z帳kowice 奸. Zgorzelec Zi瑿ice Z這toryja Nieruchomo軼i Og這szenia Dobre Miejsca Dolny 奸御k

Zoo - kolejne oznaki wiosny

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
W zesz造m roku do wroc豉wskiego zoo przyjecha這 stado nietoperzy. Szybko zaaklimatyzowa造 si w pawilonie Madagaskaru, czego efektem jest pierwszy przych闚ek. M這de d逝go ukrywa這 si pod skrzyd豉mi samicy.
Zoo - kolejne oznaki wiosny

Zoo - kolejne oznaki wiosny
kliknij na zdj璚ie, aby powi瘯szy.Zoo - kolejne oznaki wiosny
kliknij na zdj璚ie, aby powi瘯szy.Zoo - kolejne oznaki wiosny
kliknij na zdj璚ie, aby powi瘯szy.

Z pewno軼i ma ju ponad miesi帷 i staje si coraz bardziej samodzielne. Nietoperze te nale膨 do gatunku rudawka lylei, kt鏎y wyst瘼uje w Azji Po逝dniowo - Wschodniej. Od Tajlandii i Wietnamu, poprzez Kambod輳 i Malezj, a po prowincj Yunnan w Chinach. M這de pocz徠kowo 篡wi si mlekiem matki natomiast dieta doros造ch osobnik闚 sk豉da si w wi瘯szo軼i z dojrza造ch owoc闚, cho czasami mog w niej wyst徙i py趾i, nektar lub kwiaty. Poniewa w owocach znajduje si minimalna zawarto嗆 bia趾a i sodu, 郵inianki tych niesamowitych zwierz徠 adaptowa造 tak, aby wydoby maksymalne ilo軼i sk豉dnik闚 od篡wczych z pokarmu.

Kolejn ciekawostk jest fakt, 瞠 u nietoperzy tych pomimo, 瞠 s zwierz皻ami nocnymi, nie wyst瘼uje zjawisko echolokacji. G堯wnym zmys貫m u篡wanym w czasie poszukiwania pokarmu jest wzrok.

M這d rudawk zwiedzaj帷y mog wypatrywa wysoko w鈔鏚 zieleni pawilonu Madagaskaru.

Wiele rado軼i dostarczy造 te kanczyle filipi雟kie. Mimo, 瞠 to ju 14 przych闚ek tego gatunku na przestrzeni 4 lat, wci捫 jest to pow鏚 do dumy i zadowolenia. Kanczyle filipi雟kie zamieszkuj w naturze tylko wyspy Balabac, Bugsuc i Ramos, a ich populacja wci捫 si zmniejsza z powodu k逝sownictwa. Nazywa si je inaczej Pilandokami. To jedne z najmniejszych kopytnych na 鈍iecie, nie maj poro瘸, za to posiadaj ostre, wyd逝穎ne g鏎ne k造, kt鏎ych samce u篡waj do walki o samice. S samotnikami prowadz帷ymi nocny tryb 篡cia, 篡wi si listowiem oraz opad造mi owocami. Masa cia豉 doros貫go osobnika waha si od 4 do 6 kg. M這dy osobnik znajduje si w azylu, gdy doro郾ie wyjedzie do innego ogrodu, kt鏎y zadba o przetrwanie tego ciekawego i ma這 poznanego gatunku.


zoo



o © 2007 - 2022 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl

Tw鎩 afisz
na grupie Otomedia.pl
zadzwo: 512 745 851
e-mail: reklama@otomedia.pl
Znajd wydarzenie
na naszym afiszu
Tw鎩 afisz
na grupie Otomedia.pl
zadzwo: 512 745 851
e-mail: reklama@otomedia.pl