
Poza częścią targową w programie trzydniowej imprezy znalazły się: degustacje, warsztaty piwowarskie, pokazy kulinarne, kursy sensoryczne, panele dyskusyjne, wystawy, koncerty i specjalne strefy: turystyki piwnej oraz piłkarzyków, na której rozegrany zostanie turniej mistrzostw Europy. Festiwal jest elementem programu Europejskiej Stolicy Kultury Wrocław 2016.
Rekordowy Festiwal
Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa z każdą kolejną edycją notuje rekordowe wyniki, z roku na rok gromadząc coraz więcej wystawców: w weekend 10-12 czerwca na esplanadzie Stadionu Wrocław pojawi się ich aż 70 (w ubiegłym roku było ich 57 , w 2014 - 35 , zaś na pierwszą edycję imprezy w 2010 roku przyjechało 10 wystawców ). Tak dynamiczny rozwój Festiwalu to efekt rewolucji piwnej w Polsce, której jesteśmy świadkami od kilku lat. Pomimo coraz większej popularności oraz dostępności w pubach i sklepach piw z browarów rzemieślniczych, to Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa wciąż jest miejscem, w którym uczestnicy mają dostęp do największej gamy smaków "złocistego trunku". Tak bogatego wyboru nie oferuje żaden inny festiwal piwa w Polsce, znajdziemy tutaj m.in.: piwa bardzo gorzkie, z dużą zawartością goryczki, wytrawne, palone, ale też karmelowe, słodowe, mocno chmielone, kwiatowe, owocowe, bezalkoholowe, mocno alkoholowe i wiele, wiele innych.
Dolny Śląsk to jeden z najdynamiczniej rozwijających się regionów browarniczych, dlatego na Festiwalu specjalną strefę stworzą browary Wrocławia i okolic, które pojawią się w liczbie 13 podmiotów: Jedlinka, Kamienica, Miedzianka, Nepomucen, Probus, Prost,, Profesja, Roch, Spiż, Browar Stu Mostów, Warsztat Piwowarski, Widawa, Złoty Pies.
Spotkania, warsztaty, konkursy, panele
Jednakże szeroka oferta handlowa to tylko jedno z oblicz wrocławskiego Festiwalu. Organizator - Centrum Kultury "Zamek" - główny cel organizacji wydarzenia definiuje jako: budowanie kultury piwnej oraz edukacja.
Uczestnicy mają okazję do wzięcia udziału w spotkaniach z piwowarami domowymi, uczestniczenia w pokazach warzenia piwa sposobem domowym, brania udziału w konkursach wiedzy o browarnictwie, czy też w panelach dyskusyjnych z udziałem znanych postaci „świata piwnego”. Jeden z takich paneli dotyczyć będzie potencjalnych kierunków rozwoju rewolucji piwnej w perspektywie najbliższych 5 lat, spotkanie poprowadzi Tomasz Kopyra - najbardziej znany i popularny polski bloger piwny. Kolejny poświęcony będzie turystyce piwnej - Marcin Sekida z Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej wraz z dr Mateuszem Rogowskim z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu będą dyskutować o fenomenie biroturystyki.
Na Festiwalu nastąpi rozstrzygnięcie konkursu piw domowych, wręczona zostanie również nagroda dla najlepszego piwa roku a.d. 2015 organizowane go przez branżowy portal Browar.biz.
Uczestnicy będą mogli poddać się testowi na daltonizm smakowy, czyli określić swoją wrażliwość na podstawowe smaki konieczne przy ocenianiu piwa: słodki, słony, gorzki i kwaśny. Przewodnikiem po świecie piwnego savoir-vivre będzie informator festiwalowy - otrzyma go każdy uczestnik imprezy nabywający oficjalny kielich 7 edycji Festiwalu. W informatorze znajdziemy m.in. podstawowe informacje o tym: od jakich piw najlepiej rozpocząć przygodę z degustacją, w jaki sposób konsumować różne rodzaje piwa, z jakimi potrawami można je łączyć, a z jakimi nie oraz listę wystawców i plan Festiwalu.
Festiwalowe piwo, etykieta oraz festiwalowy kielich
Jak co roku uczestnicy Festiwalu na FB w drodze głosowania wybrali styl piwny oficjalnego piwa festiwalowego, które w tym roku uwarzy wrocławski Browar Profesja .Spośród 6 propozycji: Hefeweizen z owocami, Hoppy Pils, Black Witbier, Polish Ale, Irish Red Ale, Premium Bitter, najwięcej głosów uzyskał styl Hefeweizen z owocami
Na etykietach piw warzonych przez Browar Profesja pojawiają się postaci reprezentujące różne profesje. Postać, która pojawi się na etykiecie piwa festiwalowego została wybrana przez organizatorów Festiwalu na podstawie propozycji, które zgłaszali fani festiwalu na facebook'u. Propozycji padło wiele, po długich obradach organizatorzy zdecydowali, że PIWOWAR najlepiej odda ducha Festiwalu.
Jak co roku piwni smakosze i kolekcjonerzy będą mieli okazję zakupić szkło festiwalowe, które jest projektowane specjalnie na Festiwal. W tym roku będzie to kielich Craft Master Bowl. Nowoczesny kształt i przemyślana forma sprawiają, że kielich sprawdzi się zarówno przy degustacji, jak i codziennym użytkowaniu. Producentem kielichów jest Rastal, jeden z najlepszych w Europie producentów szkła dla gastronomii. Pojemność kielicha to 0,3 l z dodatkową, degustacyjną cechą 0,2l. Będzie go można dołączyć do kolekcji kielichów i kufli Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa, ponieważ, każda edycja Festiwalu ma swoje dedykowane szkło.
Scena piwno-kulinarna
Scena piwno-kulinarna 7. Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa to miejsce w którym spotkają się piwowarzy domowi, przedstawiciele browarów, kucharze, blogerzy, lokalni producenci żywności, restauratorzy oraz wszyscy którzy poszukują połączeń piwa z dobrym jedzeniem. Scena ta zapełni się pokazami kulinarnymi ale nie tylko, będzie tam też miejsce na rozmowy o browarach rzemieślniczych, historii piwa we Wrocławiu i na Dolnym Śląsku, o festiwalach piwnych na świecie. Będziemy także promować lokalnych rolników, produkty nagradzane ekologicznymi certyfikatami jakości, unikatowe potrawy regionalne, dania przygotowane na podstawie historycznych przepisów.
Niezwykle interesująco zapowiadają się seanse gotowania na żywo oraz prezentacje na scenie piwno kulinarnej. W tym roku ekipa kucharzy z "O kuchni z Ludźmi dla Ludzi" - chef Marcin Kurzawa oraz chef Aleksandra Lupa przygotują następujący zestaw: jako przystawka - zapiekana ostryga / majonez sojowy / crumble z chleba piwnego / dzikie polskie zioła, danie główne Żabnica / veloute / makaron pełno jajeczny / sezonowe polskie warzywa / rukiew wodna / liście Merigold, zaś na deser - ciasteczko piwne / mus z dolnośląskich malin / granita z czarnej herbaty i trawy cytrynowej / kruszonka z palonego masła / pędy kukurydzy.
Przedstawiciele Magazynu kulinarnego "Kocioł" przygotują zupę piwną z kotła z przekąskami w formie past do smarowania oraz pokażą prezentację z ostatniego numeru magazynu poświęconego w całości piwu.
Slow Food zaprosi na warsztaty z cyklu WOJ (Wiedza o jedzeniu), konkretnie w soczystym warsztacie chwastno-podpłomykowym, na którym uczestnicy samodzielnie wykonają gryczane, bezglutenowe podpłomyki z dodatkiem soku jabłkowego tłoczonego bez dodatku cukru, a następnie upieką je z pomocą dorosłego lidera.
Wrocławski Browar Stu Mostów zaprezentuje aktualny stan przygotowań projektu Schöps, polegającego na "wskrzeszeniu" legendarnego piwa warzonego od XVI wieku we Wrocławiu. Schöpsa uznawano przez dwa stulecia za czołowe w tej części Europy. Produkcję rozpoczęto około 1550 roku, warzone było w browarze miejskim z trzech składników: szyszki chmielu, ziarna pszenicy i dobrej wody. Było symbolem Wrocławia, przyniosło Wrocławiowi sławę i cieszyło się renomą w wielu innych miastach Polski i Niemiec. Schöps warzone do połowy XVIII w., miał ogromne znaczenie dla stylu życia i w codziennej diecie wrocławian. To było piwo, o którym pisali kronikarze, historycy i poeci – zawsze z dumą, podkreślając jakościowe jego walory.
Strefa Turystyki Piwnej
Pasja, podróż, przygoda to hasło przyświecające Strefie Turystyki Piwnej, w której zaprezentują się miejsca mogące zainspirować uczestników Festiwalu do podróżowania szlakiem piwnym: browary otwarte na turystów, muzea poświęcone historii piwa, piwne spa. W tym roku pokażą się m.in. Browar Miedzianka, Pałac Brzeźno (piwne spa) Miasto Piwowarów (łaźnie piwne), czy Browar Bednary z regionu łowickiego.
Ważnym i ciekawym elementem Strefy będzie także multimedialna wystawa, opisująca historyczne browary Dolnego Śląska. Przy Strefie pojawi się też niewielka przestrzeń rekreacyjna z leżakami i siedziskami dla tych, którzy planując piwne podróże, będą chcieli na chwilę się zatrzymać.
Muzyka: Hurt, Apteka, Samołyk
Podczas 3 dni trwania imprezy na scenie koncertowej Festiwalu wystąpi 15 wykonawców. Wśród artystów, których będzie można posłuchać podczas Festiwalu znaleźli się m.in. legenda wrocławskiej sceny muzycznej - zespół Hurt, kultowy skład trójmiejskiej alternatywy - Apteka, goście z Saksonii - Free Little Pigs, czy doskonale znani miłośnikom brzmień brit-popowych Janek Samołyk oraz The October Leaves. Poza scena koncertową działać tez będzie scena dj-ska, na której dominować będą brzmienia elektroniczne serwowane przez znanych dj-ów.
Strefa Piłkarzyków na 7. Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa
Specjalnie z myślą o fanach piłki nożnej, organizatorzy przygotowali na tegorocznym Festiwalu Strefę Piłkarzyków. W nawiązaniu do Euro 2016, rozegrane zostaną mistrzostwa małej piłki nożnej - dla firm oraz dla graczy indywidualnych, w dwuosobowych drużynach. O prawidłowy przebieg meczów zadba współorganizator Strefy - Wrocławski Klub Piłki Stołowej.
Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa w liczbach:
Powierzchnia łączna terenu imprezy - ok. 40 tys. m²
Powierzchnia terenów rekreacyjnych/zielonych - 8 tys. m²
Liczba wystawców piwnych – 70
Liczba wystawców handlowych – 50
Liczba oferowanych piw – lane 400, butelkowe ok. 800
Czas trwania Festiwalu – 3 dni
Liczba scen – 3 (scena piwno-kulinarna, scena koncertowa, plaża słodowa)
Liczba koncertów – ok. 15
7 Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
Termin: 10-12 czerwca, wstęp wolny
Piątek: 12.00 – 23.00
Sobota: 12.00 – 23.00
Niedziela: 12.00 – 20.00
Miejsce: Stadion Wrocław
Organizator - Centrum Kultury "Zamek" we Wrocławiu
www.festiwaldobregopiwa.pl
www.facebook.com/festiwaldobregopiwa
Program 7. Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa
PIĄTEK / 10 czerwca
Scena Piwno – Kulinarna
12.00 – 14.00 -Barbarka prezentuje - Maciek Przestalski / DJ
15.00 – 18.00 - Pokazy warzenia piwa z brewkitu – Twój Browar
14.20 – 15.20 - Blogerzy piwni polecają 7. WFDP
15.30 – 16.00 - Konkurs Wrocławskiej Inicjatywy Piwowarskiej
16.30 – 17.30 - Live Beer Blogging. Prowadzenie: Tomasz Kopyra
17.00 – 18.30 - "Natura smaku" pokaz kulinarny – O kuchni z ludźmi dla ludzi (Marcin Kurzawa)
17.45 – Premiera Piwa Festiwalowego 7. WFDP z Browaru Profesja
18.30 – "Gdzie będzie rewolucja piwna za 5 lat". Panel dyskusyjny z blogerami polskimi i zagranicznymi. Prowadzenie: Tomasz Kopyra
20.00 – 23.00 - Barbarka prezentuje – Seb / DJ
Sala Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich
15.00 - Galeria smaków – piwne degustacje
Podczas spotkania dowiecie się jak należy degustować piwo, rozróżniać style piwne i stopniowo pogłębiać o nich wiedzę. To i wiele innych ciekawych informacji przedstawi doświadczony sędzia piwny, pod którego okiem uczestnicy spróbują 6-7 próbek różnych gatunków piw (każda po ok. 100 ml). Prowadzący: Paweł Leszczyński, sędzia PSPD, współorganizator Warszawskiego Festiwalu Piwa.
Bilety: 30 zł / w biurze festiwalu
18.10 - Galeria smaków – piwne degustacje (opis - patrz wyżej)
Prowadzący: Paweł Leszczyński, sędzia PSPD, współorganizator Warszawskiego Festiwalu Piwa.
Bilety: 30 zł / w biurze festiwalu
19.20 - Galeria smaków – piwne degustacje (opis - patrz wyżej)
Prowadzący: Paweł Leszczyński, sędzia PSPD, współorganizator Warszawskiego Festiwalu Piwa.
Bilety: 30 zł / w biurze festiwalu
Strefa Piłkarzyków -
od godz. 15.00
Pokazy gry w piłce stołowej mistrza świata - Mateusza Fudali oraz możliwość zmierzenia się 1 na 1 z mistrzem świata! Ustrzel bramkę Mistrzowi i zgarnij nagrody! Każdego dnia na odważnych będzie czekać 10 festiwalowych pakietów – niespodzianek.
od godz. 18.00
Eliminacje do Mistrzostw Europy w Piłkarzykach dla drużyn 2-osobowych (w przypadku zgłoszenia par w liczbie większej niż 24).
Turniej Rozgrzewkowy dla wszystkich chętnych.
Scena koncertowa
16.40 – TAKIE TRIO
17:45 - oficjalne otwarcie Festiwalu
18.00 – FREE LITTLE PIGS (DE)
19.20 – CINEMON
20.40 – HURT
SOBOTA / 11 czerwca
Scena Piwno – Kulinarna
12.00 – 14.00 - Barbarka prezentuje - Maciek Przestalski / DJ
13.00 – 19.00 - Pokazy warzenia piwa z zacieraniem - Twój Browar
13.30 – 15.00 - Warsztaty Wiedza o Jedzeniu (WOJ) – podpłomyki na piwie, przygotowane z własnoręcznie zmielonej mąki.
15.00 – Ogłoszenie wyników plebiscytu Piwo Roku 2015 portalu Browar.biz
16.00 – 17.00 – „Turystyka piwna” - panel dyskusyjny z udziałem dr Mateusza Rogowskiego (UAM) i Marcina Sekidy (Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej)
17.00 – 18.00 - Live Beer Blogging. Prowadzenie: Tomasz Kopyra
17.30 – 18.30 - Projekt Shops (starodawne wrocławskie piwo). Kulinarna wycieczka do XVI wieku, gotowanie na żywo przez Michała Czekajło uczestnika Top Chef / Browar Stu Mostów
18.45 – Ogłoszenie wyników 11. Wrocławskiego Konkursu Piw Domowych.19.00 – „Piwna rewolucja w Polsce - początki, stan obecny” - panel dyskusyjny. Prowadzący: Tomasz Kopyra
20.30 – 23.00 - Barbarka prezentuje - DJ Ryan R (DJ)
Sala Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich
10.00 – Kurs sensoryczny Siebel dla piwowarów (szkolenie zamknięte)
11.30 – Kurs sensoryczny dla zaawansowanych Siebel dla piwowarów (szkolenie zamknięte)
13.00 – Spotkanie Piwowarów Domowych (część zamknięta)
16.30 – 18.30 - Spotkanie Piwowarów Domowych (część otwarta dla publiczności) Bilety: 10 zł, do nabycia w Biurze Festiwalowym
Strefa Piłkarzyków:
od godz. 15:00
Pokazy gry w piłce stołowej mistrza świata - Mateusza Fudali oraz możliwość zmierzenia się 1 na 1 z mistrzem świata! Ustrzel bramkę Mistrzowi i zgarnij nagrody! Każdego dnia na odważnych będzie czekać 10 festiwalowych pakietów – niespodzianek.
Faza grupowa Mistrzostw Europy w Piłkarzykach dla drużyn 2-osobowych. Odwzorowujemy faktyczne Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej, tzn. gracze losują Państwo pod którego barwami będą występować i rozgrywają pojedynki zgodnie z oficjalnie wylosowanymi grupami. Pojedynek gramy formuła BO3, czyli do 2 wygranych setów, każdy set do 5 punktów. W przypadku remisu – w trzecim secie gramy do 2 pkt przewagi (maksymalnie do 8). Następnie drużyny rozgrywają pojedynki ⅛, ćwierćfinały itd.
Scena koncertowa
15.20 – HELLO MY SUNSHINE
16.40 – DE INDIGO
18.00 – EVIDENCE BASED MEDICINE
19.20 – PEOPLE OF THE HAZE
20.40 – APTEKA
NIEDZIELA / 12 czerwca
Scena Piwno – Kulinarna
12.30 – 14.00 - Barbarka prezentuje - Kacpa /DJ
14.00 – 18.30 - Warzenie piwa z ekstraktów i chmielu – Twój Browar
14. 40 - pokaz kulinarny Restauracja Złoty Pies
15.30 – Ogłoszenie wyników konkursu „10 pytań” z informatora festiwalowego
16.30 – Pokaz kulinarny / Kocioł – Dolnośląski Magazyn Kulinarny
18.00 – 20.00 – Barbarka prezentuje – Kacpa /DJ
Strefa Piłkarzyków:
od godz. 15:00
Pokazy gry w piłce stołowej mistrza świata - Mateusza Fudali oraz możliwość zmierzenia się 1 na 1 z mistrzem świata! Ustrzel bramkę Mistrzowi i zgarnij nagrody! Każdego dnia na odważnych będzie czekać 10 festiwalowych pakietów – niespodzianek.
Faza pucharowa Mistrzostw Europy w Piłkarzykach dla drużyn 2-osobowych
Scena koncertowa
13.20 – THE HARPAGANS
14.40 – GREY FRUIT
16.00 – JANEK SAMOŁYK
17.20 – THE OCTOBER LEAVES
18.40 – CZARNE KWIATY
WYDARZENIA STAŁE
Strefa Turystyki Piwnej
Multimedialna wystawa “Browary Dolnośląskie”
Strefa Piłkarzyków
Strefa zabaw dla dzieci (strefa wolna od alkoholu)