Projekt technologiczny kuchni lokalu gastronomicznego – czym jest?
Branża gastronomiczna to świetny sposób na biznes – oczywiście, o ile macie świadomość, z czym wiąże się prowadzenie własnego lokalu. Formalności i zobowiązań, jakie zostały odgórnie nałożone na przyszłych właścicieli, jest całkiem sporo. To zaś nie ułatwia całej sprawy… Jako że projekty technologiczne to nasza specjalność, postanowiliśmy przynajmniej w małym stopniu rozjaśnić wam ten temat. Otóż projekt technologiczny restauracji czy kawiarni to dokument będący odzwierciedleniem układu pomieszczeń oraz wszelkich urządzeń technologicznych znajdujących się wewnątrz. To właśnie na nim należy umieścić kluczowe informacje dotyczące funkcjonowania nowej działalności.
Stworzony zgodnie z wytycznymi branżowymi oraz wymogami sanitarno-epidemiologicznymi pozwoli wam wejść na rynek i rozpocząć pierwsze prace. Niestety wciąż spotykamy się z określeniem „projekt technologiczny kuchni lokalu gastronomicznego”. Jest ono błędne! Istnieje projekt technologiczny restauracji czy projekt technologiczny food trucka. Kuchnia natomiast stanowi najważniejszą część całego dokumentu. Jak zatem prawidłowo stworzyć projekt technologiczny gastronomii?
Kto może stworzyć projekt technologiczny?
Otwierając własny punkt gastronomiczny, należy nie tylko zarejestrować nową działalność, lecz także zgłosić się do Głównego Inspektoratu Sanitarnego i przedłożyć profesjonalny projekt technologiczny. Wbrew panującemu przekonaniu wykonanie go jest obowiązkowe! To jednak możecie stworzyć go samodzielnie lub skorzystać z pomocy specjalistów. Co proponujemy? Pierwsze rozwiązanie wiąże się oczywiście z niższymi kosztami. Niemniej zastanówcie się, czy znajomość branży gastronomicznej nie jest wam obca. Regulacje i rozporządzenia sanepidu zmieniają się na każdym kroku, a to z pewnością niczego nie ułatwia. Korzystając z pomocy zaufanej firmy, będziecie mogli liczyć na profesjonalne wsparcie i prawidłowo wykonany projekt technologiczny. Po więcej informacji zajrzyjcie na stronę firmy Horeca-Design, która od lat specjalizuje się w tworzeniu tego typu dokumentów.
Projekt technologiczny lokalu gastronomicznego – jak powinien wyglądać?
Zgodnie z aktualnie obowiązującymi wymogami sanitarno-epidemiologicznymi projekt technologiczny restauracji czy kawiarni powinien składać się z dwóch części – opisowej oraz graficznej. Część opisowa nie powinna przysporzyć zbyt wielu trudności. Należy umieścić w niej kluczowe informacje, takie jak nazwa i adres firmy, charakter budynku, opis instalacji wodno-kanalizacyjnej, elektrycznej i wentylacyjnej czy dokładny spis urządzeń technologicznych wykorzystywanych w lokalu.
Oprócz tego konieczne jest wyszczególnienie istniejących stanowisk pracy oraz odgórnych wymogów nałożonych na przyszłych pracowników. Część graficzna powinna natomiast zostać wykonana w skali 1:50 lub 1:100, tym samym uwzględniać wyszczególnione wcześniej strefy w lokalu oraz urządzenia technologiczne, które będą w przyszłości używane. Na rysunku należy także zaznaczyć zachodzące procesy technologiczne, w tym właśnie sposób obróbki żywności czy przechowywania produktów. Prawidłowo wykonany projekt technologiczny pozwoli wam przejść do kolejnych etapów.
Gdzie złożyć projekt technologiczny?
Zapewne zastanawiacie się, co zrobić z wcześniej utworzonym dokumentem… Gdy projekt technologiczny lokalu gastronomicznego będzie gotowy, wówczas nie pozostanie wam nic innego, jak złożyć go w odpowiedniej dla waszej lokalizacji stacji sanepidowskiej. Rzeczoznawca ds. sanitarno-higienicznych w ciągu kilku dni wyda pozytywną bądź też nie opinię. Jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem, będziecie mogli rozpocząć pierwsze prace remontowe na podstawie zaopiniowanego już dokumentu. Pamiętajcie, że profesjonalny projekt technologiczny to gwarancja szybkiego wejścia na rynek.