Wyniki badań dotarły do Powiatowego Lekarza Weterynarii dziś rano. Analizowane próbki okazały się być zgodne z wymaganiami, tzn. nie przekroczyły dopuszczanego poziomu tłuszczu dla dioksyn, oraz tłuszczu dla sumy dioksyn polichlorowanych bifenyli. Oznacza to, iż mięso, które trafiło do sprzedaży na terenie powiatu legnickiego nie jest skażone.
-Po zaznajomieniu się z wynikami, które trafiły do mnie dziś ok. godziny 10 stwierdzam, że są one zgodne z przyjętymi normami – zapewnia Powiatowy Lekarz Weterynarii, Jacek Cichocz.
Analizy próbek pochodzących z województwa łódzkiego wykazały, iż mięso, które trafiło na tamtejszy teren zawierało dioksyny w liczbie dziesięciokrotnie przekraczającej obowiązujące normy. Tak zatrważające informacje sprawiły, iż mieliśmy prawo obawiać się wyników analizy próbek z naszego powiatu.