Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Legnica
Boczek wraca do łask

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Znamy już wyniki analizy boczku. Zawartość dioksyn w mięsie, które trafiło na teren naszego powiatu nie przekroczyła dozwolonych norm.

Wyniki badań dotarły do Powiatowego Lekarza Weterynarii dziś rano. Analizowane próbki okazały się być zgodne z wymaganiami, tzn. nie przekroczyły dopuszczanego poziomu tłuszczu dla dioksyn, oraz tłuszczu dla sumy dioksyn polichlorowanych bifenyli. Oznacza to, iż mięso, które trafiło do sprzedaży na terenie powiatu legnickiego nie jest skażone.

-Po zaznajomieniu się z wynikami, które trafiły do mnie dziś ok. godziny 10 stwierdzam, że są one zgodne z przyjętymi normami – zapewnia Powiatowy Lekarz Weterynarii, Jacek Cichocz.

Analizy próbek pochodzących z województwa łódzkiego wykazały, iż mięso, które trafiło na tamtejszy teren zawierało dioksyny w liczbie dziesięciokrotnie przekraczającej obowiązujące normy. Tak zatrważające informacje sprawiły, iż mieliśmy prawo obawiać się wyników analizy próbek z naszego powiatu.


Paweł Pawlucy



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Sobota 27 kwietnia 2024
Imieniny
Sergiusza, Teofila, Zyty

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl