-Sekretem potraw kuchni włoskiej są świeże składniki ze słonecznej Italii rodem. Bez nich dania nie smakują choć w połowie tak, jak w tamtejszych restauracjach. Uważam, że jeśli przy tworzeniu włoskiej potrawy nie używamy najlepszych wędlin, serów czy ziół, efekt nie będzie w stanie zaspokoić oczekiwań najbardziej wymagających klientów – mówi Maurizio Capillo, szef kuchni restauracji Etna.
Do niedawna, mieszcząca się w Galerii Gwarna, Etna słynęła z wybornych deserów lodowych, grillowanego pieczywa focaccia, świeżych tostów i prawdziwej włoskiej kawy Segafredo. W listopadzie do menu restauracji trafiły dania główne. Przyrządzane wyłącznie ze świeżych, włoskich składników posiłki to tradycyjne dania rodem ze słonecznej Italii. -Lasagne, spaghetti al pomodoro, spaghetti frutti di mare, pasta a forno, tortellini, cannelloni, penne arrabbiata – wymienia włoski kuchmistrz.
Na mniejszy apetyt szef kuchni poleca sałatki, tosty i tzw. focaccia – włoskie grillowane pieczywo. Na amatorów słodkich przyjemności czekają gellato italiano – jedyne w swoim rodzaju desery lodowe pochodzące z Italii. Posiłek w Etnie sprawi, że poczujesz się jak w prawdziwej włoskiej restauracji.