Dlaczego greckie? Zdaniem znawców - kuchnia grecka zalicza się do najlepszych na świecie. Dzieje się tak za sprawą obecnej w greckiej sztuce kulinarnej olbrzymiej różnorodności warzyw, owoców oraz ziół, dojrzewających w śródziemnomorskim słońcu. Głównym tłuszczem do przyrządzania potraw jest oliwa, która wraz z ziołami (oregano, bazylią, tymiankiem, kminkiem, rozmarynem i miętą) nadaje potrawom charakterystyczny smak. W tym roku organizatorzy dotychczasowe typowo mięsne grillowe menu chcą wzbogacić o warzywa: cukinię, pomidory, paprykę, a popularne w naszej kuchni przyprawy (vegetę, paprykę i pieprz) zamienić na aromatyczne zioła. Liczą również na pomysłowość i fantazję uczestników w zakresie wystroju stanowiska oraz ubioru grillujących. Mile widziane będą dodatki w postaci sosów, przygotowanych we własnym zakresie.
Grillowanie odbywać się będzie na 20 stanowiskach wyposażonych w stosowny sprzęt: grille, węgiel drzewny i podpałkę, naczynia jednorazowe, noże i deski do krojenia. Do dyspozycji każdej drużyny będą jednakowe zestawy mięsa wieprzowego i drobiowego, ryb, warzyw i przypraw. Przygotowywane potrawy ocenie "organoleptycznej" podda powołane przez organizatorów jury, a punktacji podlegać będą: smak i wygląd potraw, sposób serwowania oraz dekoracja potraw i stanowiska.
Fot. UM
Zwycięzca Mistrzostw otrzyma tytuł Mistrza Legnicy w Grillowaniu 2007, trzy najlepsze zespoły - nagrody rzeczowe (sprzęt gospodarstwa domowego). Nie zabraknie atrakcji dla osób, które przyjdą pokibicować grillującym. Dla publiczności OSiR przygotował konkursy kulinarne, a po zakończeniu Mistrzostw - zabawę taneczną na drewnianej podłodze. Początek imprezy o godz.15.00, wstęp – bilet na kąpielisko "Kormoran". Więcej informacji o Mistrzostwach można uzyskać w siedzibie OSiR w Legnicy ul. Najświętszej Marii Panny 7, tel. 076 723 38 01 lub na stronie www.osir.legnica.pl