Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Jawor chlebem pachnący

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Szesnastu piekarzy z całego kraju i Ukrainy prezentowało w Jaworze swoje wyroby. Trzy dni miasto żyło Targami Chleba.
Jawor chlebem pachnący
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Jawor chlebem pachnący
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Jawor chlebem pachnący
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Jawor chlebem pachnący
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

Zbigniew Putka, właściciel piekarni Polpain” z Warszawy zwyciężył w kategorii duża piekarnia. Wyróżnienie w tej kategorii zdobył Zakład Piekarniczo – Cukierniczy „Glutenex” z Sadów - Tarnowo Podgórne. Wśród małych piekarni najlepsza okazała się FPHU „Pola” Barbary Kryszczak ze Stasina w województwie lubelskim. Wyróżnienie zaś otrzymał Paweł Ciążyński z Gostynia, właściciel piekarni RP Ciążyńscy.

Łotewskie chleby jeru, czarne chleby litewskie, ukraińskie kołacze czy białoruskie kwasy chlebowe to tylko niektóre z ciekawych przysmaków, jakie można było znaleźć na jaworskich 15. Targach Chleba. Smakoszy nie odstraszały ceny nawet kilkunastu złotych za bochenek chleba.

- Najlepiej schodzą nam chleby cebulowe i nasz Chleb Gostyński, oba na naturalnym zakwasie – przyznaje Paweł Ciążyński, właściciel piekarni z Gostynia. - Kosztują 8-10 złotych, ale od razu widać różnicę w porównaniu z chlebem z supermarketu. Tamten to tez chleb, bo z mąki, ale bez duszy.

Piekarnia RP Ciążyńscy istnieje od 1981 roku. Założyli ją trzej bracia i do dziś prowadzą wspólny interes. Obecnie w piekarni pracuje już drugie pokolenie Ciążyńskich.

Barbara i Jan Kryszczak ze Stasina na Lubelszczyźnie przywieźli cebulowy chleb lubelski, który walczy o tytuł produktu regionalnego i firmowy wyrób – chleb „Pola” - nagrodzony przez ministra rolnictwa tytułem wyrób tradycyjny.

- Technologia na zakwasie jest żmudna i wypiek trwa całą dobę, ale warto, bo od razu czuć różnicę z innymi chlebami. - Ale dzięki temu przez siedem dni zachowuje świeżość.

Marta Klimek z Białegostoku przywiozła do Jawora wyroby z czterech krajów: Polski, Litwy, Łotwy i Białorusi. Największym zainteresowaniem cieszył się czarny chleb z Litwy i chleb razowy komiśniak. Atrakcją był też łotewski chleb jeru. Jego receptura pochodzi podobno z XII wieku.

Na koniec każdego dnia targów tysiące zwiedzających targowisko mogło się bawić przy muzyce rozrywkowej. Na scenie wystąpili m.in. zespół „Brathanki” i Kamil Bednarek z zespołem Star Guard Muffin.


TOW



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Piątek 26 kwietnia 2024
Imieniny
Marii, Marzeny, Ryszarda

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl